• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Ik heb zware benen: mag ik nog sporten?

Ik heb zware benen: mag ik nog sporten?Talrijke vrouwen hebben last van zware benen. U kunt het risico op deze aandoening verminderen door regelmatig fysiek actief te zijn. Maar hoe kunt u weten of de gekozen sport geschikt is of integendeel het probleem gaat verergeren?

Zware benen en de sportieve contradictie


Sport is een zeer goed middel in de strijd tegen zware benen. Dit onaangename gevoel wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door een veneuze insufficiëntie: onze voeten en enkels liggen zeer ver van ons hart. Deze 'pomp' volstaat dus niet altijd om het bloed van aan de uiteinden van het lichaam te laten terugstromen naar het hart. Om het hart bij te staan, wordt ons vatenstelsel 'gemasseerd' door de spieren van onze benen, die de vaten samenpersen en de terugstroom van het bloed naar het hart en de longen bevorderen. Uiteraard werkt deze spierpomp niet optimaal als we de hele dag blijven zitten of staan. Het bloed heeft dan de neiging op zich op te hopen en de vaten kunnen vervormen, wat de aanleiding van spataderen kan zijn. Het is dus zeer belangrijk actief te zijn, en toch klagen veel vrouwen van een gevoel van zware benen nadat ze gesport hebben…

Zware benen: sommige sporten zijn af te raden


Eigenlijk zijn sommige sporten schadelijk voor de bloedsomloop en verergeren bijgevolg het gevoel van zware benen. Ten eerste omdat ze gepaard geen met herhaalde sprongen en schokken die de reeds kwetsbare bloedvaten nog meer belasten. Dat is bijvoorbeeld het geval met sporten als tennis, squash of basketbal, die door het springen en bruusk afzetten, stoppen en van richting veranderen veel schokken veroorzaken. En ten tweede omdat die schokken het bloed nog meer naar de voeten stuwen. Daarom is bijvoorbeeld joggen af te raden. Bruuske en korte inspanningen vergen bovendien een plotse aanvoer van bloed naar de onderste ledematen, wat een zware belasting is voor het veneuze systeem.

Artikel gepubliceerd door op 06/04/2009

Vindt u het artikel interessant?