Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste

Ik heb vet haar. Wat moet ik doen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/06/2015 - 12h27
-A +A

Ze kleven, ze zijn dof en voelen niet leuk aan… Vette haren zijn een echte ellende! Ze vaker wassen - op het eerste gezicht een logische en normale reactie - verergert de zaak alleen maar. Maar er valt wel degelijk iets aan te doen.

Vet haar: zachtheid primeert

Als uw haar vet is, komt dat omdat de talgklieren te actief zijn. Normaal scheiden die een dunne laag vet af die de huid beschermt tegen agressies van buitenaf. Bij een teveel aan talg worden de haren over de hele lengte vettig.

De verleiding is dan groot om de haren eens goed onder handen te nemen en grondig te wassen, in de hoop dat de situatie zo verbetert. Maar dat is fout. Elke agressie van de huid stimuleert de talgklieren nog meer, waardoor uw haar nog vetter wordt… Bij de verzorging van vet haar moeten zachtheid en omzichtigheid dus primeren.

 

Wassen: de juiste methode voor vet haar

De eerste verzorging van vet haar is natuurlijk het wassen. Speciale producten voor vet haar kunnen nuttig zijn, maar wees er voorzichtig mee. Net als andere actieve producten mag u nooit alleen maar deze producten gebruiken. Wissel liever af met een shampoo voor courant gebruik - de simpelste is goed - liefst met een neutrale pH.

Maar niet alleen het product, ook de manier van wassen bepaalt mee hoe snel en of uw haar vet wordt. Een paar belangrijke tips:

  • Het masseren van de hoofdhuid is aangenaam, maar het stimuleert de talgklieren. Gewoon zachtjes over uw hoofd wrijven is meer dan genoeg om uw haar proper te krijgen.
  • Doe niet te lang over een wasbeurt. Snel wassen, zonder daarom onvolledig te zijn, is beter dan de shampoo lang te laten intrekken.
  • Spoel uw haar zorgvuldig tot het product er volledig uit is. Eventuele resten maken het vet haar.

Na het wassen volgt het drogen. Ook hier moet u zachtjes te werk gaan als u vet haar hebt. Houd de haardroger ver genoeg van uw hoofdhuid af.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 19/03/2012 - 17h44 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/06/2015 - 12h27

(1) Hélène Berton, "les huiles essentielles pour la  peau", uitg. Favre.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Dof haar? Geef het zijn glans terug! Gepubliceerd op 30/04/2013 - 13h46

Waarom wordt haar dof? Haarkleuringen, te veel zon, te vaak drogen met de haardroger of gewoonweg voedingstekorten... kunnen het haar dof maken. Volg onze tips en raadgevingen om uw haar zijn glans terug te geven.

Dof haar? Geef het zijn glans terug! Gepubliceerd op 09/01/2012 - 16h25

Een mooi kapsel is een verleidelijke troef, maar soms wordt dat effect tenietgedaan omdat het haar er dof uitziet. Dat is jammer, want enkele eenvoudige kneepjes volstaan al om het weer te doen glanzen.

Waarom moeten we ons haar borstelen? Gepubliceerd op 06/09/2010 - 00h00

Elke dag uitvoerig en zacht uw haar borstelen, is goed, gewoon omdat dankzij deze herhaalde bewegingen de natuurlijke oliën zich over het hele haar kunnen verspreiden om het te voeden en te doen glanzen. Bovendien stimuleert borstelen de microcircula...

Meer artikels