Ik heb vet haar. Wat moet ik doen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/11/2017 - 12h43
-A +A

Ze kleven, ze zijn dof en voelen niet leuk aan… Vette haren zijn een echte ellende! Ze vaker wassen - op het eerste gezicht een logische en normale reactie - verergert de zaak alleen maar. Maar er valt wel degelijk iets aan te doen.

PUB

Vet haar: zachtheid primeert

Als uw haar vet is, komt dat omdat de talgklieren te actief zijn. Normaal scheiden die een dunne laag vet af die de huid beschermt tegen agressies van buitenaf. Bij een teveel aan talg worden de haren over de hele lengte vettig.

De verleiding is dan groot om de haren eens goed onder handen te nemen en grondig te wassen, in de hoop dat de situatie zo verbetert. Maar dat is fout. Elke agressie van de huid stimuleert de talgklieren nog meer, waardoor uw haar nog vetter wordt… Bij de verzorging van vet haar moeten zachtheid en omzichtigheid dus primeren.

Wassen: de juiste methode voor vet haar

De eerste verzorging van vet haar is natuurlijk het wassen. Speciale producten voor vet haar kunnen nuttig zijn, maar wees er voorzichtig mee. Net als andere actieve producten mag u nooit alleen maar deze producten gebruiken. Wissel liever af met een shampoo voor courant gebruik - de simpelste is goed - liefst met een neutrale pH.

Maar niet alleen het product, ook de manier van wassen bepaalt mee hoe snel en of uw haar vet wordt. Een paar belangrijke tips:

  • Het masseren van de hoofdhuid is aangenaam, maar het stimuleert de talgklieren. Gewoon zachtjes over uw hoofd wrijven is meer dan genoeg om uw haar proper te krijgen.
  • Doe niet te lang over een wasbeurt. Snel wassen, zonder daarom onvolledig te zijn, is beter dan de shampoo lang te laten intrekken.
  • Spoel uw haar zorgvuldig tot het product er volledig uit is. Eventuele resten maken het vet haar.

Na het wassen volgt het drogen. Ook hier moet u zachtjes te werk gaan als u vet haar hebt. Houd de haardroger ver genoeg van uw hoofdhuid af.

 

Welke andere verzorgingsproducten bij vet haar?

De belangrijkste tip: doe het zonder als het kan. Producten die kroezen vermijden of het haar ontkrullen, of producten die er net mooie krullen in leggen… Ze zijn allemaal verleidelijk, maar de meeste bevatten stoffen die een heel dunne laag vet op uw haar achterlaten en de situatie dus nog verergeren.

Er bestaan wel hairconditioners die speciaal zijn ontwikkeld voor vet haar. Ze verzorgen het haar zonder het zwaar te maken en bevatten actieve bestanddelen die de talgproductie regelen. Maar ook hier geldt: goed spoelen!

Als u 100% natuurlijke producten wil, kunt u eens een masker van groene klei uitproberen. Dat reinigt de opperhuid. Er bestaan kant-en-klare producten, maar u kunt ook in alle biologische winkels natuurlijke klei kopen. Doe er gewoon wat water bij tot u een lopende massa hebt en smeer die dan over uw haar. Let wel op: dat proces bijt lichtjes in de hoofdhuid in.  Gebruik het dus niet te veel.

Ook bepaalde etherische oliën worden vaak aangeraden bij vet haar (1):

  • Ceder
  • cypres,
  • menthol-eucalyptus
  • jeneverbes
  • laurier
  • groene myrte.

Het makkelijke eraan is dat u gewoon een paar druppels bij het laatste spoelwater kunt doen. Het is dus geen extra verzorgingsbeurt. Doe gewoon enkele druppels van de etherische olie in een liter water, schud goed zodat de olie zich mooi verdeelt en giet de hele fles over uw haar. 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 19/03/2012 - 17h44 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/11/2017 - 12h43

(1) Hélène Berton, "les huiles essentielles pour la  peau", uitg. Favre.

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Waarom moeten we ons haar borstelen? Gepubliceerd op 06/09/2010 - 00h00

Elke dag uitvoerig en zacht uw haar borstelen, is goed, gewoon omdat dankzij deze herhaalde bewegingen de natuurlijke oliën zich over het hele haar kunnen verspreiden om het te voeden en te doen glanzen. Bovendien stimuleert borstelen de microcircula...

Chemotherapie: geef uw haren een kans Gepubliceerd op 14/01/2016 - 14h30

Een chemotherapie tast alle cellen aan die zich snel vernieuwen, en dus ook de cellen van de hoofdharen en de overige lichaamsbeharing. Haren, wenkbrauwen en wimpers groeien na afloop van de chemotherapie terug, maar u hoeft niet zo lang te wachten o...

Droogshampoos: de comeback van een goed bewaard geheimpje Geüpdatet op 16/03/2016 - 10h26

Hebt u al gehoord van droogshampoos ? Deze producten bestaan al decennialang, maar kennen nu een heuse revival. Je ziet ze al overal in de rekken staan, maar veel hoor je er nog niet over praten. We bekijken de voordelen, maar ook de nadelen…

Schoonheid van het haar: 3 te vermijden fouten Geüpdatet op 07/09/2009 - 00h00

Als u mooi haar wilt hebben, moet u een beetje geluk hebben, maar u moet vooral goed voor uw haar zorgen. Maar het gebeurt nog dikwijls dat mensen tijdens het verzorgen van hun haar dingen doen die in werkelijkheid contraproductief zijn. Hier zijn al...

Meer artikels