Ik heb vet haar. Wat moet ik doen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/06/2015 - 12h27
-A +A

Ze kleven, ze zijn dof en voelen niet leuk aan… Vette haren zijn een echte ellende! Ze vaker wassen - op het eerste gezicht een logische en normale reactie - verergert de zaak alleen maar. Maar er valt wel degelijk iets aan te doen.

PUB

Vet haar: zachtheid primeert

Als uw haar vet is, komt dat omdat de talgklieren te actief zijn. Normaal scheiden die een dunne laag vet af die de huid beschermt tegen agressies van buitenaf. Bij een teveel aan talg worden de haren over de hele lengte vettig.

De verleiding is dan groot om de haren eens goed onder handen te nemen en grondig te wassen, in de hoop dat de situatie zo verbetert. Maar dat is fout. Elke agressie van de huid stimuleert de talgklieren nog meer, waardoor uw haar nog vetter wordt… Bij de verzorging van vet haar moeten zachtheid en omzichtigheid dus primeren.

 

Wassen: de juiste methode voor vet haar

De eerste verzorging van vet haar is natuurlijk het wassen. Speciale producten voor vet haar kunnen nuttig zijn, maar wees er voorzichtig mee. Net als andere actieve producten mag u nooit alleen maar deze producten gebruiken. Wissel liever af met een shampoo voor courant gebruik - de simpelste is goed - liefst met een neutrale pH.

Maar niet alleen het product, ook de manier van wassen bepaalt mee hoe snel en of uw haar vet wordt. Een paar belangrijke tips:

  • Het masseren van de hoofdhuid is aangenaam, maar het stimuleert de talgklieren. Gewoon zachtjes over uw hoofd wrijven is meer dan genoeg om uw haar proper te krijgen.
  • Doe niet te lang over een wasbeurt. Snel wassen, zonder daarom onvolledig te zijn, is beter dan de shampoo lang te laten intrekken.
  • Spoel uw haar zorgvuldig tot het product er volledig uit is. Eventuele resten maken het vet haar.

Na het wassen volgt het drogen. Ook hier moet u zachtjes te werk gaan als u vet haar hebt. Houd de haardroger ver genoeg van uw hoofdhuid af.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 19/03/2012 - 17h44 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/06/2015 - 12h27

(1) Hélène Berton, "les huiles essentielles pour la  peau", uitg. Favre.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Waarom moeten we ons haar borstelen? Gepubliceerd op 06/09/2010 - 00h00

Elke dag uitvoerig en zacht uw haar borstelen, is goed, gewoon omdat dankzij deze herhaalde bewegingen de natuurlijke oliën zich over het hele haar kunnen verspreiden om het te voeden en te doen glanzen. Bovendien stimuleert borstelen de microcircula...

Chemotherapie: geef uw haren een kans Gepubliceerd op 14/01/2016 - 14h30

Een chemotherapie tast alle cellen aan die zich snel vernieuwen, en dus ook de cellen van de hoofdharen en de overige lichaamsbeharing. Haren, wenkbrauwen en wimpers groeien na afloop van de chemotherapie terug, maar u hoeft niet zo lang te wachten o...

Droogshampoos: de comeback van een goed bewaard geheimpje Geüpdatet op 16/03/2016 - 10h26

Hebt u al gehoord van droogshampoos ? Deze producten bestaan al decennialang, maar kennen nu een heuse revival. Je ziet ze al overal in de rekken staan, maar veel hoor je er nog niet over praten. We bekijken de voordelen, maar ook de nadelen…

Schoonheid van het haar: 3 te vermijden fouten Geüpdatet op 07/09/2009 - 00h00

Als u mooi haar wilt hebben, moet u een beetje geluk hebben, maar u moet vooral goed voor uw haar zorgen. Maar het gebeurt nog dikwijls dat mensen tijdens het verzorgen van hun haar dingen doen die in werkelijkheid contraproductief zijn. Hier zijn al...

Meer artikels