• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    10 mening
  • Tips (0)

Ik heb te veel courgettes. Hoe verwerk ik ze?

Ik heb te veel courgettes. Hoe verwerk ik ze?

Het seizoen van de courgettes is al een paar weken bezig en het duurt nog de hele zomer lang! Staan ze ook bij bosjes in uw tuin? Of hebt u er te veel gekocht op de markt?

Enkele ideetjes om uw courgettes voor de volgende winter te bewaren of om ze meteen te gebruiken.


 

Courgettes invriezen

Snij de courgettes in blokjes of schijfjes of in de lengte doormidden en haal ze wat uit (om er later opgevulde courgettes van te maken). Schil ze wel niet. Leg ze op een schotel en laat ze bevriezen in de diepvriezer. Doe ze dan in diepvrieszakjes tot de winter eraan komt.

Als u ze meteen in zakken invriest, gaan ze plakken en kunt u ze moeilijk uiteenhalen als u ze wilt gebruiken. Maar zo in losse stukken kunt u ze gebruiken zonder dat u de hele inhoud moet ontdooien.

 

Invriezen als soep

Mix de courgettes samen met enkele blokjes smeltkaas (courgette = 1 kaasje), met mozzarella, of met verse geitenkaas. Giet alles in (goed gereinigde) melkflessen en leg ze in de diepvriezer.

Doe er geen zout in, dat kunt u doen als u de soep weer opwarmt.

 

Invriezen als gratin

Snij 2 kg courgettes in dikke schijfjes en stoof die 10 minuten in een beetje olijfolie. Doe ze in een schotel. Klop eieren op met 40 cl melk en giet het mengsel erover. Bak 10 tot 15 minuten in de oven op 180°C. Verdeel de gratin daarna over aluminium bakjes en vries ze in.

Strooi er geraspte kaas over als u de gratin later opwarmt.

 

Invriezen als puree

Snij 1 of 2 kg courgettes in blokjes of schijfjes. Stoom ze gaar. Laat goed uitlekken in een zeef.

Hak de blaadjes van een bosje basilicum klein. Plet de courgettes met een pureestamper of ga er even door met de mixer. Doe het basilicum erbij, samen met een beetje room. Meng goed dooreen. Verdeel over potjes en vries in.

 

Bewaren als augurken

Snij 1 kg courgettes in grote blokjes. Leg ze in een schotel, bestrooi ze royaal met zout en laat ze de hele nacht in de koelkast uitlekken.

Doe ze ‘s anderendaags in een zeef zodat al het vocht kan weglopen.

Doe de blokjes dan in bokalen.

Breng 2 glazen azijn met een half glas water en 2 eetlepels suiker aan de kook. Giet over de courgettes en sluit de bokalen af.

 

Artikel gepubliceerd door op 26/07/2012

Bronnen: (1) Dit recept komt uit het laatste boek van Julie Andrieu met als titel "Les insolites de Julie" (Ed. culinaires).

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Ananasdieet

  • Ananas heeft al decennialang de diepgewortelde reputatie een vrucht te zijn die de overtollige kilo's doet verdwijnen, ...
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating