Ik heb oorpijn, heb ik een oorontsteking?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/02/2017 - 11h02
-A +A

Trekt het in uw oor en hebt u een branderig gevoel? Herinneringen aan vroeger toen u nog een kind was, kunnen u misschien op het spoor van een oorontsteking brengen.

Maar dat is niet de enige verklaring van oorpijn.  Wees dus voorzichtig.

PUB

Waardoor kan ik oorpijn krijgen?

Er zijn natuurlijk de klassieke oorontstekingen, die worden gedefinieerd als infecties van het oor (we komen er verder op terug). Maar dat is niet de enige mogelijke oorzaak. Ook de volgende factoren kunnen pijn in de oren veroorzaken:

 • Een oorsmeerprop.
  Meestal ondervindt men eerder een soort ongemak, bovenop het feit dat men slecht hoort.
  Maar soms kan dat ook pijn doen.
   
 •  Kaakproblemen.
  Jawel! Als onze kaken niet goed sluiten, ontstaat er druk en die kan tot in het oor gevoeld worden.
  Denk er dus aan als u nog andere symptomen van problemen met uw kaken hebt zoals tandenknarsen, een klapperend geluid als u geeuwt, enz.
   
 • Gebitsproblemen.
  Cariës, aft, wijsheidstanden die groeien, enz.
   
 • Een keelontsteking.
  Keelpijn kan ook pijn veroorzaken in de oren.

Elke kanker van de bovenste luchtwegen en het begin van het spijsverteringsstelsel (strottenhoofd, keelholte, slokdarm, enz.) kan zich ook manifesteren door oorpijn.
Daarom is het heel belangrijk dat u naar de dokter gaat als u oorpijn hebt, zeker als de pijn niet weggaat en bijvoorbeeld gepaard gaat met een stemverandering.

En wat met een oorontsteking?

Oorontstekingen zijn natuurlijk nog altijd een veel voorkomende oorzaak van pijnklachten in de oren.

Er bestaan twee types:

Externe oorontstekingen zijn infecties van de huid van de gehoorgang. Die loopt tot aan het trommelvlies. De oorzaak kunnen bacteriën of schimmels zijn. Naast de pijn loopt er ook vaak etter uit het oor.

Interne middenoorontsteking tasten het middenoor aan. Dat ligt net achter het trommelvlies. Ze worden vaak veroorzaakt door een virus, maar soms ook door een bacterie. Het probleem hier is dat het middenoor stopt aan het trommelvlies en dat is een ondoordringbaar vlies.  Er hoopt zich dus vocht op achter het trommelvlies en de druk daarvan kan felle pijn geven.
In dat geval kan het trommelvlies na een tijd zelfs barsten. Dan heeft men te maken met een acute middenoorontsteking met perforatie. Meestal vermindert de pijn in dit stadium en stroomt het vocht het oor uit. Een perforatie van het trommelvlies leidt tot gehoorsverlies, maar blijft normaal zonder gevolgen. Het vlies herstelt zich na enkele dagen namelijk vanzelf.
 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/12/2013 - 09h05 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/02/2017 - 11h02

Dr Aurélie Van de Voorde, ORL in het Erasmusziekenhuis in Brussel.

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Diabolo's in de oren om te beschermen tegen otitis Gepubliceerd op 30/03/2017 - 14h57

Diabolo 's of transtympanale draineerbuisjes worden nooit zomaar ingebracht. Dat gebeurt pas na een observatieperiode en wanneer de behandelingen op basis van geneesmiddelen niet tot een gunstig resultaat geleid hebben. Er zijn drie belangrijke indic...

Hoe te voorkomen dat uw kind een beugel moet dragen? Geüpdatet op 29/05/2007 - 00h00

Weinig kinderen komen hun puberteit door zonder dat ze een beugel of een ander apparaatje moeten dragen om aan een mooie lach te komen. Hoe komt dat? Is hun mond te klein geworden om er alle tanden in te laten passen? Zijn onze kaken in de loop der t...

Meer artikels