Ik heb jeuk. Wat is het?

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 07/06/2016 - 09h42
-A +A

PUB

Jeukwerende geneesmiddelen over vijf tot tien jaar

De huidige behandelingen van jeuk pakken alleen de symptomen aan. De ontwikkeling van specifieke behandelingen voor pruritus zit nog in de researchfase, maar het onderzoek boekt wel vooruitgang. Zo is de PAR-2 pathway, de belangrijkste factor bij het uitlokken van pruritus, nu geïdentificeerd; maar er zijn nog andere die momenteel volop onderzocht worden. Bovendien is zonet de pruriceptor ontdekt, een type receptor op de huid die specifiek is voor pruritus. Onderzoekers zijn ook tot de vaststelling gekomen dat de zogenaamde histamine pathway (histamine is een stof die geproduceerd wordt door het lichaam en die bij blootstelling aan een allergene stof een allergische reactie uitlokt) bij jeuk uiteindelijk maar een heel kleine rol speelt. Histamine speelt een dominante rol bij bijvoorbeeld netelroos, maar is in  het gros van de ziektes niet relevant, ook niet bij dermatologische letsels. Daarom brengen antihistaminica in de meeste gevallen van pruritus geen verlichting.

Prof. Laurent Misery: “Gezien de huidige dynamiek van het onderzoek zouden er voor pruritus binnenkort - we spreken dan van een termijn van vijf tot tien jaar - meerdere originele geneesmiddelen beschikbaar moeten zijn. Maar om pruritus te verlichten, moet in de eerste plaats de oorzaak worden achterhaald”.

Wat moet u in de praktijk doen?

Welke geneesmiddelen zijn er vandaag voor pruritus beschikbaar:

  • Antihistaminica zijn alleen doeltreffend voor netelroos, waterpokken, lichen planus en insectenbeten.
  • Crèmes met corticoïden (dermocorticoïden) verlichten jeuk bij psoriasis en eczeem.
  • Twee actieve stoffen tegen epilepsie - pregabaline en gabapentine - zijn nuttig bij pruritus en pijn als er een neuropathische component aanwezig is (diabetes, dunnevezelneuropathie).
  • Psychotropen (antidepressiva) worden voorgeschreven bij pruritus van psychogene oorsprong.
  • De nieuwe stoffen lijken tamelijk efficiënt te zijn, maar zijn als cosmetische prodcuten op de markt gebracht (Sensinol de Ducray bevat een anti-PAR2, en Xeracalm d’Avène).
  • Voor de praktische dagelijkse oplossingen moet u zich laten leiden door het gezond verstand: neem liever een douche dan een bad, beperk de temperatuur van het water (lauw water) en hydrateer uw huid.

Sommige specialisten raden aan om pindanoten en bepaalde droge vruchten te mijden, maar voor pruritus heeft dat absoluut geen enkel nut, behalve natuurlijk als er een voedselallergie in het spel is.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 07/06/2016 - 09h42

*Acta Derm Venereol 2012; 92: 449–581

D’après un entretien avec le Pr Laurent Misery, directeur du laboratoire de neurobiologie de la peau (Université de Brest) et du service de dermatologie CHU de Brest.

Bekijk dit artikel
PUB