• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  9 mening
 • Getuigenissen (0)

Ik heb buikpijn, wat mag ik eten?

Ik heb buikpijn, wat mag ik eten?

Of onze buik nu (naar onze zin) te rond is of mooi plat en omgeven door keiharde buikspieren, het gebeurt maar al te vaak dat het daarbinnen rommelt en borrelt, dat we krampen hebben en/of ons opgeblazen voelen als een ballon.

Aan wie of wat is dat te wijten?

De buik, ons tweede brein

In onze buik zit maar liefst 7,60m darmen (de dunne darm, met de twaalfvingerige darm, de nuchtere darm en de kronkeldarm, is 6m lang, de dikke darm is 1,60m).

Dit enorm lange buizenstelsel zit boordevol zenuwuiteinden. In de buik zitten meer dan honderd miljoen neuronen die samen een netwerk vormen, het zogenaamde enterisch zenuwstelsel. De buik staat in verbinding met onze hersenen via een zenuw, de zwervende zenuw, en is via neurotransmitters in permanent contact met onze hersenen. Sinds het wetenschappelijke werk van prof. Gershon dat gebundeld werd in zijn boek "The second brain" (Het tweede brein), intussen al zo’n vijftien jaar oud, wordt algemeen aangenomen dat de buik ook een soort hersens zijn.

In ieder geval vindt er tussen deze beide hersenen heel veel communicatie plaats, de hele tijd door. Kijk er dus niet van op als u een opgeblazen buik hebt als uw kind er eigenlijk al om 10h met de auto had moeten zijn en niet opdaagt. Moet u na een familiale scène (van woede?) naar ‘de grote’ wc? Ook dat mag u voortaan niet meer verbazen. En wees ook niet verrast als uw buik na een evaluatiegesprek of een voorstelling hels tekeergaat of als u voor uw eerste romantische afspraakje windjes moet laten. En dit zijn maar enkele voorbeelden!

Maar wees ook niet verrast als u zich depri voelt als u verstopt bent.

Spastisch colon?

Hebt u vaak of nagenoeg permanent ongemakken in uw buik? Volgen de episodes van diarree, constipatie, opgeblazen gevoel en misselijkheid elkaar gewoon op? Vergalt die vervelende buikpijn echt uw leven? Dan hebt u allicht last van wat men spastisch colon of prikkelbaredarmsyndroom noemt.

Deze "ziekte" van de buik leidt tot heel wat doktersbezoeken. Er worden ook heel veel en allerlei soorten geneesmiddelen voorgeschreven. We krijgen overal tips te zien of te horen voor planten die doeltreffend worden geacht. Maar meestal leiden al deze stappen tot niets. Heel even gaat het wat beter, maar daarna begint het eeuwige gevecht met de buik opnieuw.

Het beoefenen van yoga of sofrologie levert alvast betere resultaten op. Dat komt omdat de oefeningen in beide gevallen gebaseerd zijn op de diepe ademhaling, de buikademhaling dus. Dat ontspant de buik, maar ook de hersenen.

Ook het masseren van de buik is een efficiënte manier om uw tweede brein tot rust te laten komen, vooral als het gebeurt door een kinesitherapeut die het probleem kent. Hij zal u tonen hoe u thuis zelf uw buik kunt masseren. Dat kan bijzonder nuttig zijn

Maar ook als er geen sprake is van het prikkelbaredarmsyndroom, wordt buikpijn in al haar vormen vaak nog versterkt door wat we eten en/of drinken.

Bijgewerkt door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 19/10/2012
Origineel artikel geschreven door op 01/03/2011

Bronnen:

« The Second Brain : a groundbreaking new understanding of nervous disorders of the stomach and intestine», Michael D. Gershon, Ed. Harper-Perrenial, New-York, 1999.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Ik heb buikpijn. Wat is het?

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Buikpijn bij kinderen

 • Kinderen klagen vaak over buikpijn en gewoonlijk is de buikpijn goedaardig. Buikpijn kan echter een vervelend probleem ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating