Paule Neyrat, diëtiste

Ik heb altijd honger. Hoe kan ik mijn eetlust remmen?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 22/04/2014 - 10h12
-A +A

Sommige mensen zijn snel verzadigd, andere mensen raken maar niet verzadigd en hebben constant honger.
Dat is niet echt comfortabel en zet aan om te veel te eten, met het gevaar dat de kilo’s er snel bijkomen.

Hoe kunt u een alles verslindende eetlust remmen?

Hoe ontstaat eetlust?

Dat is een normaal en tegelijk complex fenomeen.

  • Normaal, want het vertaalt onze trek in eten om zo onze energiebehoeften te dekken.

  • Complex, want het wordt gestuurd door het verzadigingscentrum dat zich in onze hersenen bevindt.
    Dat krijgt de informatie over de samenstelling van de voedingsmiddelen die we hebben opgenomen en registreert die gegevens. Als we dan onze fysiologische dosis naderen en/of bereiken, stuurt het verzadigingscentrum u signalen door die onze eetlust verkleinen en vervolgens opheffen.

Twee hormonen komen in dat proces tussenbeide: leptine - dat wekt het gevoel van verzadiging op - en ghreline - dat wekt de eetlust net op.

Maar de afscheiding van deze hormonen kan bij sommige mensen verstoord zijn, waardoor de eetlust ontregeld raakt. Sommige mensen hebben minder eetlust, andere net veel meer en verdikken erdoor.

 

Eetlustremmers in pillen en capsules

Deze voedingssupplementen worden officieel eetlustremmers genoemd.

Het gebruik van de supplementen werd wettelijk geregeld door de Europese Commissie (Europese richtlijn nr. 2002/46/CE). De supplementen mogen geen gevaarlijke of verboden stoffen bevatten.
Er zijn geen wetenschappelijke studies vereist die de doeltreffendheid ervan bewijzen (in tegenstelling tot de wetgeving voor geneesmiddelen), maar deze supplementen mogen ook niet worden aangeprezen met termen als 'hongerstillers', 'vermageringspillen', enz.
Er zijn massa’s van dit soort middelen op de markt. Ze bestaan uit allerlei soorten planten, soms gecombineerd met minerale zouten (vaak zit er chroom in, omdat dat de trek naar suiker zou verminderen), vitamines en ook cafeïne (van guaraná, groene thee en maté -  ook dat zou de eetlust remmen).

De eetlustremmers die in de handel te koop zijn (apotheek, drogisterijen, (bio)shops en de rekken met dieetproducten in de grootwarenhuizen) zijn ongevaarlijk, zolang de op de verpakking voorgeschreven dosis niet overschreden wordt.

Dat is niet het geval voor de eetlustremmers die verkocht worden op het internet door websites die zich in het buitenland bevinden en die zo ontsnappen aan de Europese regelgeving. En het geldt evenmin voor de magistrale bereidingen, zoals die uit de apotheek.

 

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 22/04/2014 - 10h12
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Spirulina

Paule Neyrat, diëtiste schrijft:
Wat te denken van maagvullers?
Plantengels, vezels, hars, pectine, ALGEN bestaan in poedervorm en als capsules en nemen 50 tot 100 keer hun gewicht aan vocht op.

Chlorella en spirulina zijn 2 algen soorten die een enorm veel voedingsvoordelen met zich mee brengen...wordt verteld..NIET CORRECT DAN volgens Paule Neyrat??

Graag verduidelijking aub.

PUB
Lees ook
Darmen: vertroetel uw microbioom! Geüpdatet op 12/01/2016 - 10h44

Waarom vertroetelen? Omdat die miljarden bacteriën , ze worden aangeduid met de term microbioom , continu in uw darmen aan het werk zijn om u tegen allerlei soorten kwalen te beschermen. Maar die bacteriën hebben ook een beslissende invloed op uw eet...

Obesitas, een kwestie van darmflora? Geüpdatet op 16/04/2012 - 18h47

Er spelen zoals bekend heel wat factoren mee bij obesitas . Een van de oorzaken is ook de samenstelling van onze darmflora . We weten er nog te weinig over, maar er wordt wel volop onderzoek naar gedaan.

Rauwkost: voordelen en gevaren Geüpdatet op 10/08/2015 - 17h06

Rauwkost is gezond, luidt het. Het is goed voor de lijn en voor de gezondheid. Dat klopt, maar niet altijd! In deze hete, zomerse periode eten we het liefst van allemaal slaatjes van rauwkost. Als u er goed mee omgaat, kunt u er maximaal voordeel en...

Goede eetgewoonten helpen om af te vallen Gepubliceerd op 10/03/2016 - 16h58

Wie met overgewicht kampt en er iets aan wil doen, moet opnieuw goed leren eten . Maar goed eten is niet alleen een kwestie van voeding. Niet alleen wát we eten telt, ook hóe we eten is belangrijk. Het is zelfs de beste manier om slechte gewoonten af...

Meer artikels