PUBLICITÉ

Ik heb altijd honger. Hoe kan ik mijn eetlust remmen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 18/05/2017 - 16h54
-A +A

Sommige mensen zijn snel verzadigd, andere mensen raken maar niet verzadigd en hebben constant honger.
Dat is niet echt comfortabel en zet aan om te veel te eten, met het gevaar dat de kilo’s er snel bijkomen.

Hoe kunt u een alles verslindende eetlust remmen?

PUB

Hoe ontstaat eetlust?

Dat is een normaal en tegelijk complex fenomeen.

  • Normaal, want het vertaalt onze trek in eten om zo onze energiebehoeften te dekken.
     
  • Complex, want het wordt gestuurd door het verzadigingscentrum dat zich in onze hersenen bevindt.
    Dat krijgt de informatie over de samenstelling van de voedingsmiddelen die we hebben opgenomen en registreert die gegevens. Als we dan onze fysiologische dosis naderen en/of bereiken, stuurt het verzadigingscentrum u signalen door die onze eetlust verkleinen en vervolgens opheffen.

Twee hormonen komen in dat proces tussenbeide: leptine - dat wekt het gevoel van verzadiging op - en ghreline - dat wekt de eetlust net op.

Maar de afscheiding van deze hormonen kan bij sommige mensen verstoord zijn, waardoor de eetlust ontregeld raakt. Sommige mensen hebben minder eetlust, andere net veel meer en verdikken erdoor.

Eetlustremmers in pillen en capsules

Deze voedingssupplementen worden officieel eetlustremmers genoemd.

Het gebruik van de supplementen werd wettelijk geregeld door de Europese Commissie (Europese richtlijn nr. 2002/46/CE). De supplementen mogen geen gevaarlijke of verboden stoffen bevatten.
Er zijn geen wetenschappelijke studies vereist die de doeltreffendheid ervan bewijzen (in tegenstelling tot de wetgeving voor geneesmiddelen), maar deze supplementen mogen ook niet worden aangeprezen met termen als 'hongerstillers', 'vermageringspillen', enz.
Er zijn massa’s van dit soort middelen op de markt. Ze bestaan uit allerlei soorten planten, soms gecombineerd met minerale zouten (vaak zit er chroom in, omdat dat de trek naar suiker zou verminderen), vitamines en ook cafeïne (van guaraná, groene thee en maté -  ook dat zou de eetlust remmen).

De eetlustremmers die in de handel te koop zijn (apotheek, drogisterijen, (bio)shops en de rekken met dieetproducten in de grootwarenhuizen) zijn ongevaarlijk, zolang de op de verpakking voorgeschreven dosis niet overschreden wordt.

Dat is niet het geval voor de eetlustremmers die verkocht worden op het internet door websites die zich in het buitenland bevinden en die zo ontsnappen aan de Europese regelgeving. En het geldt evenmin voor de magistrale bereidingen, zoals die uit de apotheek.

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 22/04/2014 - 10h12 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 18/05/2017 - 16h54
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ