Ik denk dat mijn zoon of dochter drugs neemt. Wat moet ik doen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/05/2015 - 10h11
-A +A

Meer dan 20% van de Belgische jongeren tussen 15 en 24 jaar heeft al eens cannabis gerookt. 12% heeft er het voorbije jaar gebruikt, 2,6% rookt al langer en is een frequente gebruiker. De eerste keer dat jongeren ermee in contact komen, is gemiddeld rond 17 jaar.
Hoe moet u reageren als u denkt dat uw tienerzoon of -dochter cannabis rookt?

PUB

Wat zijn de tekenen van cannabisgebruik?

Er zijn tekenen die meteen optreden:

  • Rode ogen.
  • Slaperigheid op ongebruikelijke momenten van de dag en die snel opkomt.
  • Gedrag dat aan dronkenschap doet denken, maar zonder de geur van alcohol.
  • Typische geur in de kamer of in de kleren.

Soms kunt u ook drugs in de persoonlijke spullen vinden, bijvoorbeeld als u de was doet.

Verontrustender zijn de tekens dat het cannabisgebruik een buitenproportionele plaats in het leven van een jongere begint in te nemen: verlies van interesse voor de school, afzondering, de omgang met vrienden en vrijetijdsbestedingen die veranderen, enz.  Dat soort veranderingen wijst – ook als ze niet met drugs te maken hebben – op een probleem bij tieners en moet verder onderzocht worden.

Hoe moet u erover praten?

Dat is misschien wel de moeilijkste kwestie. Vindt u het lastig om het probleem aan te kaarten? U  kunt de risico’s ook duidelijk maken zonder dat u over cannabis zelf hoeft te praten. Een hele reep chocolade opeten zonder zich te kunnen bedwingen of ontwenningsverschijnselen krijgen zo gauw men niet meer op het internet zit... Er zijn meer dingen in het leven die tot verslaving of overdaad kunnen leiden dan we denken.

Maar het is hoe dan ook belangrijk om de kwestie met de jongere aan te kaarten als er een vermoeden van cannabisgebruik bestaat. Als hij bijna open en bloot rookt, maakt dat het u nog makkelijker! Wees vooral rustig als u erover praat. Dit zijn een paar tips om de stap te zetten:

  • Wacht het juiste moment af. Als u het nog maar net ontdekt hebt en nog helemaal van de kaart bent of doodsbang voor wat uw zoon of dochter zou kunnen overkomen, wacht u  beter enkele uren of dagen om na te denken of met iemand te praten, bijvoorbeeld met een vriend. Zo wint u wat meer afstand.
  • Leg met uw tienerzoon of –dochter een moment vast voor het gesprek. Het is geen onderwerp dat je zomaar even snel afhandelt of tijdens een moment van stress behandelt. Prik een rustig moment vast, liefst met beide ouders erbij.
  • Bereid u zorgvuldig voor: denk na over wat u zult zeggen en stel u voor wat uw tiener zoal zou kunnen antwoorden. Zo wordt u niet verrast.
  • Zoek informatie bijeen: als u de effecten van drugs kent, zult u makkelijker kunnen inschatten of uw tienerzoon of -dochter een gevaarlijke relatie met cannabis heeft.

Wat er gezegd zal worden, hangt natuurlijk af van uw relatie met uw zoon of dochter. Twee te mijden valkuilen kunnen u op weg helpen. Eén: probeer niet in paniek te raken of u boos te maken. En twee: wees niet te snel gerust of vat het probleem niet te licht op.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/05/2015 - 10h11

Marcelli, D., "Qu'est-ce que ça sent dans ta chambre ?", éd. Albin Michel.
Enquête de santé 2013, Institut supérieur de la santé.
Infor-Drogues.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Drugs: weet wat ze doen! Geüpdatet op 15/07/2008 - 00h00

Drugs nemen is misschien goed voor een aantal minuutje geluk -al is dat niet zeker-, maar wat zeker is, is dat het hoogst schadelijk is voor het lichaam, de geest en voor het hele leven. Het lijkt niet zo, maar toch is er niet een gebruiker die perfe...

Cannabis, hoe zit het bij de jongeren? Geüpdatet op 03/02/2014 - 11h39

Cannabis is de meest gebruikte illegale drug bij jongeren. Vier op de tien jongeren van zeventien verklaren al cannabis te hebben gebruikt. In Europa horen de Belgische jongeren bij de grootste cannabisgebruikers (vijfde plaats op 36 landen). Welke f...

Meer artikels