• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Ik ben te dik, maar ik eet goed...

Ik ben te dik, maar ik eet goed...Uit een recente opiniepeiling blijkt dat 73% van de Belgen vindt correct en evenwichtig te eten, terwijl 43% de normen overschrijdt.

Vier Belgen op tien hebben overgewicht dat schadelijk is voor hun gezondheid (d.w.z. ze hebben een BMI* van meer dan 25), maar slechts twee Belgen op tien zijn zich echt bewust van het feit dat ze teveel eten. Dat zijn de voornaamste resultaten uit het onderzoek dat INRA** voerde in opdracht van het Forum Obesitas, de overkoepelende vereniging van alle organisaties in België tegen obesitas.

Ik wil 10 kg afvallen!

Bijna één Belg op drie zou de komende maanden willen afvallen. Maar het doel is nogal onrealistisch: gemiddeld minstens 10 kilo. Terwijl de weegschaal de belangrijkste basis blijft om te bepalen hoeveel men wil afvallen (62%), blijft het referentiecriterium, met name de BMI of het "vormgewicht", anekdotisch (6%). De esthetiek is het belangrijkste criterium van succes, terwijl een bescheiden gewichtsverlies (van 5 à 10%) al spectaculaire resultaten heeft voor de gezondheid…

Ik ben bang voor geneesmiddelen

Bijna één Belg op twee associeert medicijnen die worden voorgeschreven om gewicht te verliezen met amfetamines, die in ons land nochtans al 2,5 jaar verboden zijn. De twee bestaande medicijnen (orlistat en sibutramine) zijn dus totaal onbekend, terwijl ze op lange termijn goede resultaten opleveren voor personen met een hoge BMI of met een aantal risicofactoren (diabetes, tabaksgebruik…).

Artikel gepubliceerd door op 13/04/2004

Vindt u het artikel interessant?