PUBLICITÉ

Ik ben niet gelukkig met mijn partner. Moet ik hem verlaten?

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 10/10/2014 - 12h53
-A +A

Het leven als koppel gaat niet altijd over rozen. Het kan gebeuren dat er een periode komt waarin u zich niet lekker meer voelt in uw relatie. Dan is de vraag: Moet ik blijven of weggaan?

Wat zijn de goede redenen om uiteen te gaan en wat zijn de slechte om te blijven? En andersom.

PUB

Weggaan of blijven: pas op voor opwellingen

In de meeste gevallen is het belangrijk om eerst goed na te denken, maar af en toe zijn er situaties waar een snelle reactie nodig is - situaties waarin uzelf of uw kinderen in gevaar zijn. Als u slaag krijgt van uw partner, als hij u vernedert, als hij de kinderen slaat, als hij agressief naar ze is of ze seksueel benadert, als hij sadistisch is, gaat u beter weg om uzelf lichamelijk en geestelijk te sparen en om uw kinderen te beschermen. Maar ook in dat soort gevallen laat u zich beter begeleiden door een hulpverlenende vereniging en zoekt u dus best steun. U zult ze hard nodig hebben.

Alles proberen voor u weggaat

Speelt u vaker met de gedachte om uw partner te verlaten?
Maar hebt u er diep in uw binnenste ook echt zin in? En hebt u ook alles geprobeerd om de relatie te redden?
Uw best doen om ermee door te gaan, is niet hetzelfde als een relatie die op apengapen ligt te willen reanimeren. Het is beseffen dat geen enkele relatie altijd perfect draait en dat er zelfs bij gelukkige koppels spanningen zijn en soms pijnlijke misverstanden en onbegrip.

Alles proberen om verder te gaan, betekent terugdenken aan het prille begin, aan de gezamenlijke plannen, de beloftes en gedeelde verlangens en dan proberen er weer nieuw leven in te blazen. Het loont altijd de moeite, of het nu lukt of niet. Als u de relatie probeert te redden, zult u ofwel slagen en weer gelukkiger worden, ofwel mislukken en dan weet u dat weggaan echt de enige oplossing is.

En hoe moet het dan verder?
Stel dat er een crisis is en dat u alles wilt doen om een oplossing te vinden. Hoe pakt u het dan aan, wat kunt u concreet doen?
Eerst en vooral moet u met uw partner praten. Leg hem uit waar u het moeilijk mee hebt en luister naar hem of haar. Dat kan onder vier ogen of onder begeleiding van een relatietherapeut, een gezinsconsulent, een bemiddelaar of een psycholoog.

Stel u daarna de vraag wat uw aandeel is in de crisis waar u nu doorgaat. We hebben allemaal de neiging om de schuld bij de andere te leggen. Door naar onze eigen fouten te kijken, kunnen we onze eigen verantwoordelijkheid opnemen en kunnen we ook vooruit. Want elke verandering moet bij onszelf beginnen. Wie denkt: « Hij heeft alle schuld, ik tref geen enkele schuld» zal de relatie niet vooruithelpen. We hebben altijd de indruk dat we ons meer inspannen dan de andere, dat onze inspanningen zwaar wegen en die van de andere niets voorstellen!

Verander wat u kunt veranderen: geef blijk van gezond verstand
Als u het gezonde verstand laat spelen, is een psycholoog of externe hulp niet per se nodig om de relatie uit de put te helpen. Naar elkaar luisteren, van gedachten wisselen en anders gaan functioneren volstaan soms al.

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 10/10/2014 - 12h53
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ