• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Ik ben bijziend: welke oplossingen bestaan er voor mij?

Ik ben bijziend: welke oplossingen bestaan er voor mij?

Ziet u wazig in de verte? Dan bent u vast bijziend.

Welke oplossingen bestaan er voor u om uw bijziendheid te corrigeren? De allereerste is een bril. Als de bril te zwaar of onesthetisch is, zijn lenzen een interessant alternatief.

Na de puberteit kan een operatie voor bijziendheid u ook verlossen van alle hulpmiddelen om u beter te laten zien.

Wat is bijziendheid precies?

Iemand die bijziend is, ziet onscherp in de verte omdat de oogaslengte groter is dan normaal (te lang oog).

Het resultaat is dat het beeld zich vóór het netvlies vormt als hij in de verte kijkt en het beeld daardoor wazig wordt.

Het zicht van nabij daarentegen is niet aangetast.

Bril en contactlenzen als hulp bij bijziendheid

Bijziendheid wordt gecorrigeerd met een bril of met lenzen die de breking van de lichtstralen wijzigen op het moment dat die het oog binnenkomen zodat ze mooi samenkomen op het netvlies en het beeld dus scherp is.

Naast het ongemak dat het dragen van een bril meebrengt, hebben brillenglazen de specifieke eigenschap dat ze concaaf zijn. Dat betekent dat ze aan de randen dikker zijn dan in het centrum. Bij een grote graad van bijziendheid kunnen de glazen dus zwaar, dik en onesthetisch zijn. Maar dankzij de nieuwe materialen worden die nadelen stilaan overwonnen.

Contactlenzen kunnen bijzienden verlossen van een bril met dikke glazen. Lenzen zijn ook heel interessant voor sportactiviteiten, en hebben het voordeel dat ze het gezichtsveld vergroten. Dat was door de dikke randen van de bril namelijk verkleind.

De nadelen of ongemakken van lenzen zijn dan weer dat ze met voorzichtigheid behandeld moeten worden en dat u zich nauwgezet moet houden aan bepaalde hygiëneregels. Sommige mensen kunnen er ook allergisch op reageren.

Artikel gepubliceerd door op 10/09/2012

Bronnen: Institut de la myopie, http://www.institutdelamyopie.fr/. www.lasik.asso.fr.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten