Ik ben bang voor honden: wat moet ik doen?

Gepubliceerd door Aude Dion, gezondheidsjournaliste op 03/04/2015 - 09h33
-A +A

PUB

Bang zijn voor honden: de juiste reflexen

Hoe moet u zich gedragen tegenover een hond? «Zo kalm mogelijk blijven», geeft Bénédicte de Villers als algemene regel, al is dat niet evident als je bang bent… Wat betekent dat concreet?

Met een vreemde hond die vertrouwelijk doet:

  • Laat u door de hond besnuffelen: het is zijn manier van kennismaken.
  • Mijd bruuske bewegingen.
  • Praat tegen de hond om hem dag te zeggen.

Met een hond die dreigt:

  • Beweeg niet. Blijven staan is de beste houding om u te beschermen. Maak geen bruuske bewegingen en schreeuw ook niet. De hond kan zich erdoor bedreigd voelen en zal dan misschien bijten.
  • Negeer de hond, kijk hem niet recht in de ogen.
  • Draai uw rug niet naar de hond en zet het vooral niet op een lopen. Instinctief - of omdat ze graag spelen - gaan honden achter mensen aan die rennen.
  • Bescherm u zo veel mogelijk door een tas, een boekentas of iets anders tussen u en de hond te zetten.

Hoe kunt u uw angst voor honden overwinnen?

Als de angst voor honden gaat wegen en uw leven beheerst, kan deskundige hulp van buitenaf heel nuttig zijn. «In enkele weken – en dat is dus heel snel - kan de situatie al veranderen», vertelt Bénédicte de Villers.

Behandelingen van het type van de cognitieve gedragstherapieën hebben bewezen dat ze doeltreffend zijn om dit type problemen op te lossen. Ze ‘ontmijnen’ de angstreflex bij het zien van een hond, gaan dieper in op de gedachten en ideeën die iemand over honden heeft en proberen de vicieuze cirkel «angst - mijden - in stand houden van de angst» te doorbreken via een gecontroleerde en geleidelijke confrontatie met het voorwerp van de angst.

Gespecialiseerde verenigingen zoals de vzw Canimôme baseren zich trouwens op dit type van aanpak en geven desensibiliseringscursussen voor kinderen en volwassenen. De individuele sessies omvatten drie luiken: informatie, de confrontatie met honden en het aanleren van relaxatietechnieken die u helpen op uw gemak te zijn in het bijzijn van een hond.

Gepubliceerd door Aude Dion, gezondheidsjournaliste op 03/04/2015 - 09h33

Bénédicte de Villers, fondatrice de l'ASBL Canimôme

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB