IJzertekort

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 25/03/2002 - 00h00
-A +A

IJzertekort komt vaak voor en kan een oorzaak zijn van bloedarmoede (anemie). IJzertekort wordt meestal veroorzaakt door bloedverlies (bloeding, overvloedige regels). Maar in een aantal gevallen is de oorzaak ervan niet gekend. Een Amerikaanse studie onderzocht de mogelijke oorzaken en de frequentie van ijzertekort bij de bevolking.

PUB

Vorige week hebben we het gehad over saturnisme of loodintoxicatie. In de oudheid werd Saturnus toegeschreven aan lood. IJzer wordt geassocieerd met Mars.

Plotse vermoeidheid

IJzertekort komt vaak voor en veroorzaakt anemie of een tekort aan hemoglobine. IJzer is immers een essentieel bestanddeel van de hemoglobinemolecule die zorgt voor het zuurstoftransport in het bloed. Vijf procent van de vrouwen op vruchtbare leeftijd lijdt aan ijzergebrek. Dat kan onder meer te wijten zijn aan overvloedige regels. IJzergebrek kan zich ook manifesteren tijdens de zwangerschap of de periode van borstvoeding. Eender welke vorm van bloedverlies kan ijzergebreksanemie (ferriprieve anemie) teweegbrengen.

Andere oorzaken

Maar er zijn nog andere oorzaken. Bij gemenopauzeerde vrouwen en mannen is ijzertekort meestal te wijten aan een verminderde absorptie van het ijzer in de voeding. Ondanks een grondig onderzoek van het spijsverteringsstelsel kan de oorzaak van het ijzertekort soms niet worden achterhaald. Er kunnen dan meerdere hypothesen worden geformuleerd:- een verminderde absorptie van ijzer in de darmen door een ziekte zoals bijv. coeliakie (een genetische aandoening die de absorptie van ijzer en andere voedingsstoffen in de darmen afremt);- te lage zuurtegraad in de maag ten gevolge van een partiële maagresectie of een gastritis (ontsteking van het maagslijmvlies). IJzer wordt in het bovenste gedeelte van de dunne darm geabsorbeerd, maar enkel in geïoniseerde vorm. Welnu, ijzer neemt de geïoniseerde vorm enkel aan in een zuur midden.- een infectie met Helicobacter pylori, een bacterie die maagzweren veroorzaakt.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 25/03/2002 - 00h00 Annibale B. et coll. American Journal of Medicine 2001; 111: 439-45.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe herkent u ijzertekort en bloedarmoede? Gepubliceerd op 26/01/2015 - 17h43

Vrouwen krijgen makkelijk ijzertekort , vooral in hun vruchtbare jaren. Dat is vaak te wijten aan het bloedverlies tijdens de maandstonden. Maar soms ligt de oorzaak bij de voeding of bij bloedingen in het maag-darmkanaal. De tekenen die duidelijk wi...

Bloedarmoede, de grote onbekende… Geüpdatet op 06/02/2012 - 15h49

Bloedarmoede komt heel veel voor. In onze contreien kampt zo’n 1,5% van de bevolking ermee en wereldwijd wordt het aantal mensen met bloedarmoede op twee miljard geschat. De belangrijkste oorzaak van bloedarmoede is ijzertekort .

Meer artikels