IJzertekort: een risico na borstvoeding

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, gezondheidsjournalist op 06/03/2007 - 00h00
-A +A

Het risico op een tekort aan ijzer bij kleine kindjes is ook in ontwikkelde landen reëel. De periode die volgt op het stopzetten van de borstvoeding is de meest cruciale periode omdat de baby overschakelt van melk met ijzer die makkelijk wordt opgenomen, naar een voeding met ijzer die niet zo makkelijk wordt geabsorbeerd. Men kan dus maar beter kiezen voor een goede opvolgmelk en beducht zijn voor symptomen zoals vermoeidheid en anorexie.

PUB

IJzer en anemie

IJzer zit in verschillende vormen in het organisme. In het algemeen kan men stellen dat er het ijzer in de rode bloedcellen is in de vorm van hemoglobine en ferritine dat reserve-ijzer is in lever, milt en beenmerg.
Vitaminetekorten komen in ontwikkelde landen nog zelden voor, maar het tekort aan ijzer is een euvel dat ondanks alles nog niet verdwenen is. Het betreft vooral kindjes die minder dan drie maanden oud zijn. De gevolgen van een tekort aan ijzer kunnen aanzienlijk zijn: anemie of bloedarmoede, die tot een onvoldoende productie van hemoglobine leidt en een verminderde zuurstofvoorziening van de weefsels. Dat kan op zijn beurt de psychomotorische ontwikkeling in gevaar brengen.

IJzertekort: vermoeidheid, anorexie en fragiliteit

Maar er zijn ook gevallen van ijzertekort die als minder ernstig omschreven kunnen worden en die niet tot bloedarmoede leiden. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de voorraad ferritine daalt. Dat gaat bij kindjes gepaard met een daling van de
lichamelijke capaciteiten, vermoeidheid en anorexie. De psychomotorische ontwikkeling loopt vertraging op en de intellectuele capaciteiten nemen af. Een tekort aan ferritine kan ook gepaard gaan met gedragsstoornissen: angst, prikkelbaarheid en een rusteloze slaap. Men neemt ook vaak aan dat een tekort aan ijzer een rol speelt bij hyperactief gedrag. Maar kinderen die een tekort aan ijzer vertonen zijn fragieler en meer kwetsbaar voor infecties, onder meer neus-, keel- en oorinfecties en ook intestinale infecties en dat heeft een weerslag op de groei.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, gezondheidsjournalist op 06/03/2007 - 00h00 Société française de pédiatrie et Association française de pédiatrie ambulatoire, januari 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ijzersupplementen: niet om het even hoe! Gepubliceerd op 07/10/2015 - 10h45

Heel wat vrouwen kampen met ijzertekort, ook al hebben ze een evenwichtige voeding. Ze krijgen dan ook vaak de raad om een voedingssupplement te nemen op basis van ijzer . Deze producten kunnen echter bijwerkingen hebben, en een optimaal gebruik vere...

Alopecie: misschien hebt u ijzertekort? Gepubliceerd op 11/03/2014 - 20h32

Alopecie (haaruitval) veel nauwer kan samenhangen met ijzertekort dan de medische wereld tot dan toe dacht. Dat is tenminste wat een groot aantal wetenschappelijke werken aangeven. IJzer zou namelijk haargroei kunnen bevorderen. En u, komt u ijzer te...

Meer artikels