• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

IJdele hoop: het groeihormoon is géén verjongingskuur!

IJdele hoop: het groeihormoon is géén verjongingskuur! Het groeihormoon speelt een belangrijke rol in onze zoektocht naar de eeuwige jeugd. De verwachtingen in deze molecule zijn echter te hooggespannen, zo is ondertussen bewezen.

Het groeihormoon is bijzonder gegeerd in de dolle verjongingsrace, niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Europa. Sommige "antiverouderingsapotheken" schrikken er niet voor terug om dit elixir aan te prijzen aan senioren die zweren bij hormoontherapie. Het "wondermiddel" is vandaag ook tegen duizelingwekkende prijzen te koop op het internet, in verschillende vormen (inspuitbaar, oraal, nasaal). En dat terwijl de doeltreffendheid nog helemaal niet bewezen is.

Dit hormoon, waarvan het gehalte vanaf het 20ste jaar om de tien jaar gemiddeld met 10 % stijgt, had voor het eerst succes begin jaren negentig. In die periode verschenen namelijk de resultaten van een studie die verrassende effecten aantoonde. Twaalf mannen tussen 61 en 81 jaar werden gedurende 6 maanden behandeld met het groeihormoon, en wat bleek? Ze kregen opnieuw een verbluffende lichamelijke conditie, en dat zonder dieet of lichaamsbeweging. Verder werden vastgesteld: een verhoging van de magere massa, een daling van de vetmassa en een verbetering van de botdensiteit in de lendenwervels. Hun bloeddruk en hun bloedsuikerspiegel stegen echter aanzienlijk, wat zeker niet aan te raden is voor deze leeftijdscategorie.

Sindsdien proberen de onderzoekers een toename van de spierkracht aan te tonen, zij het zonder succes, in de wetenschap dat het groeihormoon de verdeling van de magere massa en de vetmassa wijzigt. Het hormoon heeft immers weliswaar een gunstige invloed op de lijn, maar verbetert de fysieke prestaties niet. Deze bevinding wordt vandaag bevestigd door de resultaten van een analyse waarbij de respectieve verdiensten van een opbouwtraining van 14 weken met elkaar vergeleken werden, al dan niet in combinatie met een hormoonbehandeling. Bij deze 18 senioren tussen 65 en 82 jaar verhoogde het groeihormoon allerminst hun spierkracht. Het staat daarentegen wel degelijk vast dat lichaamsbeweging hun prestatievermogen bevordert… en bovendien veel minder geld kost!

Sommigen nemen in afwachting hun toevlucht tot deze "comfortbehandeling", terwijl nog niets geweten is over de bijwerkingen. De kans is namelijk groot dat een dergelijke hormonale stimulatie het kankerrisico verhoogt. Zo staat vast dat mannen van wie het groeihormoongehalte in het bloed één kwart hoger is dan normaal, 4,3 keer meer kans lopen op prostaatkanker dan mannen die zich in het onderste kwart bevinden, zonder dat daarbij een causaal verband kan worden aangetoond. Gegevens die te denken geven en aanmanen tot voorzichtigheid.

Artikel gepubliceerd door op 18/03/2003

Bronnen: Lee Vance M. et coll., New England Journal of Medicine, 27 februari 2003.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Voetverzorging: doe-het-zelfpedicure

 • Onze voeten krijgen het elke dag zwaar te verduren. Toch verwaarlozen we ze vaak, terwijl ze het net verdienen om te ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie