IJdele hoop: het groeihormoon is géén verjongingskuur!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 18/03/2003 - 00h00
-A +A

Het groeihormoon speelt een belangrijke rol in onze zoektocht naar de eeuwige jeugd. De verwachtingen in deze molecule zijn echter te hooggespannen, zo is ondertussen bewezen.

PUB

Het groeihormoon is bijzonder gegeerd in de dolle verjongingsrace, niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Europa. Sommige "antiverouderingsapotheken" schrikken er niet voor terug om dit elixir aan te prijzen aan senioren die zweren bij hormoontherapie. Het "wondermiddel" is vandaag ook tegen duizelingwekkende prijzen te koop op het internet, in verschillende vormen (inspuitbaar, oraal, nasaal). En dat terwijl de doeltreffendheid nog helemaal niet bewezen is.

Dit hormoon, waarvan het gehalte vanaf het 20ste jaar om de tien jaar gemiddeld met 10 % stijgt, had voor het eerst succes begin jaren negentig. In die periode verschenen namelijk de resultaten van een studie die verrassende effecten aantoonde. Twaalf mannen tussen 61 en 81 jaar werden gedurende 6 maanden behandeld met het groeihormoon, en wat bleek? Ze kregen opnieuw een verbluffende lichamelijke conditie, en dat zonder dieet of lichaamsbeweging. Verder werden vastgesteld: een verhoging van de magere massa, een daling van de vetmassa en een verbetering van de botdensiteit in de lendenwervels. Hun bloeddruk en hun bloedsuikerspiegel stegen echter aanzienlijk, wat zeker niet aan te raden is voor deze leeftijdscategorie.

Sindsdien proberen de onderzoekers een toename van de spierkracht aan te tonen, zij het zonder succes, in de wetenschap dat het groeihormoon de verdeling van de magere massa en de vetmassa wijzigt. Het hormoon heeft immers weliswaar een gunstige invloed op de lijn, maar verbetert de fysieke prestaties niet. Deze bevinding wordt vandaag bevestigd door de resultaten van een analyse waarbij de respectieve verdiensten van een opbouwtraining van 14 weken met elkaar vergeleken werden, al dan niet in combinatie met een hormoonbehandeling. Bij deze 18 senioren tussen 65 en 82 jaar verhoogde het groeihormoon allerminst hun spierkracht. Het staat daarentegen wel degelijk vast dat lichaamsbeweging hun prestatievermogen bevordert… en bovendien veel minder geld kost!

Sommigen nemen in afwachting hun toevlucht tot deze "comfortbehandeling", terwijl nog niets geweten is over de bijwerkingen. De kans is namelijk groot dat een dergelijke hormonale stimulatie het kankerrisico verhoogt. Zo staat vast dat mannen van wie het groeihormoongehalte in het bloed één kwart hoger is dan normaal, 4,3 keer meer kans lopen op prostaatkanker dan mannen die zich in het onderste kwart bevinden, zonder dat daarbij een causaal verband kan worden aangetoond. Gegevens die te denken geven en aanmanen tot voorzichtigheid.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 18/03/2003 - 00h00 Lee Vance M. et coll., New England Journal of Medicine, 27 februari 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
10 tips om van cellulitis af te raken Geüpdatet op 30/09/2008 - 00h00

Heel veel vrouwen hebben last van cellulitis. Niet alle vrouwen maken er een zwaar probleem van, maar toch oogt het niet echt esthetisch. Cellulitis helemaal weg krijgen is mogelijk, maar het vergt wel heel veel geduld… En het trouw opvolgen van deze...

Meer artikels