• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Ieders bloed geschikt voor iedereen?

Ieders bloed geschikt voor iedereen?Een enzym dat in staat is om rode bloedcellen van bloedgroepen A, B en AB en 0 om te zetten werd geïdentificeerd. Deze ontdekking kan van elke bloeddonor een universele donor maken. Dat is alvast goed nieuws voor bloedbanken die met een tekort aan bloed kampen.

Bloedgroepen: het ABO systeem

Het Rode Kruis doet regelmatig oproepen om voldoende bloed te kunnen inzamelen om te voldoen aan de vraag. Die vraag -en het tekort- betreft soms meer specifiek bepaalde bloedgroepen. Er zijn verschillende bloedgroepen en die zijn niet allemaal compatibel: de groepen A, B, AB en O.

Groep O: universele donoren

Mensen met bloed dat tot de A groep behoort, hebben rode bloedcellen die het antigen A dragen, terwijl hun bloedserum antistoffen bevat tegen het antigen B. Ze kunnen dus alleen bloed krijgen van de B of de AB groep, zoniet reageert het immuunsysteem met een levensbedreigende reactie en dat kan een shock veroorzaken.
Mensen met bloed van de AB groep hebben rode bloedcellen met antigen A en B en hun serum bevat geen anti-A en anti-B antistoffen. Ze kunnen bloed ontvangen van alle bloedgroepen, ze zijn universele ontvangers. Maar alleen rode bloedcellen van bloedgroep O kunnen toegediend worden aan alle andere bloedgroepen omdat ze geen enkel antigen bevatten. Mensen van de O groep zijn dan ook wat men universele donoren noemt. Hun bloedserum bevat anti-A en anti-B antistoffen waardoor ze alleen bloed kunnen ontvangen van de O groep.

Artikel gepubliceerd door op 24/04/2007

Bronnen: Liu Q.P. et coll., Nature Biotechnology, 25 (4) : 454-64, 2007.

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden