• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Iedereen kan een midlife crisis krijgen

Iedereen kan een midlife crisis krijgenHet gevoel van welzijn en geluk evolueert naargelang de eigen geschiedenis, ontmoetingen, plannen, successen en moeilijkheden en dat een mensenleven lang. Maar ondanks het feit dat individuele verschillen erg groot kunnen zijn, lijken de curves van welzijn bij iedereen merkwaardig veel op elkaar...

De curve van geluk en welzijn

Het ziet er naar uit dat het geluk in een leven een curve in U-vorm volgt, zo blijkt uit een onderzoek bij ongeveer 500.000 Amerikanen en Europeanen door twee economen, David G. Blanchflower en Andrew J. Oswald. De bevindingen van het grootscheepse onderzoek zijn gebaseerd op de 'General Social Surveys' in de Verenigde Staten en de 'Eurobarometer' in Europa.

Het vierde is het moeilijkste decennium

Het laagste punt in de U-curve, het punt waarom het geluksgevoel het kleinst is, treedt op tijdens het vierde decennium van het leven, met andere woorden tussen de leeftijd van veertig en vijftig jaar. De curve is dezelfde bij mannen als bij vrouwen en aan beide kanten van de Atlantische oceaan. Het feit of men al dan niet getrouwd is, een hoog of laag inkomen heeft, kinderen of niet, heeft geen bijzondere invloed op die curve. De aanzienlijke daling van het geluksgevoel bij veertigers doet zich zowel voor bij vrijgezellen als bij getrouwde mensen die al of niet kinderen hebben en zowel bij rijke als bij minder begoede mensen.
In de Verenigde Staten is het geluksgevoel op z'n laagst op de leeftijd van 49,5 bij mannen en 45,1 jaar bij vrouwen, in Europa op 44,1 jaar bij mannen en 42,6 jaar bij vrouwen.

Artikel gepubliceerd door op 26/02/2008

Bronnen: 'Is Wellbeing U- Shaped over the Life Cycle?' David G. Blanchflower , Andrew J. Oswald Department of Economics University of Warwick UK August 14th , 2006.

Vindt u het artikel interessant?