• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Iedereen heeft wel eens lage rugpijn

Iedereen heeft wel eens lage rugpijn

Lage rugpijn is geen ziekte, maar een symptoom. Een symptoom dat zeer frequent voorkomt : iedereen heeft ooit wel eens lage rugpijn. Maar veelal is de evolutie gelukkig goedaardig.

De wervelkolom bestaat uit een opstapeling van wervels : 12 dorsale en 5 lumbale wervels. De wervels worden bij elkaar gehouden door krachtige ligamenten en spieren, waardoor de wervelkolom kan bewegen. Tussen elke wervel ligt een tussenwervelschijf, die dient als schokdemper. Er lopen zenuwwortels door de gaten tussen de wervels. Problemen in die zone kunnen lage rugpijn veroorzaken. Lage rugpijn wordt gedefinieerd als pijn in de lendenstreek. Als de pijn minder dan één maand duurt, spreken we van acute lage rugpijn. Als de pijn langer dan één maanden duurt, spreken we van chronische lage rugpijn.

Welke zijn de oorzaken ?

Slechte houding : verkeerde zittende houding.Verschot of lumbago : acute lage rugpijn, die vaak ontstaat na het optillen van een zware last.Artrose van de wervelkolom : veroorzaakt chronische lage rugpijn met opflakkeringen afgewisseld met kortere of langere remissies.Ankyloserende hyperostose van de wervelkolom : komt voor bij 60-plussers en wordt gekenmerkt door osteofyten ('papegaaienbekken'), nl. abnormale botvormingen. Osteofyten komen vaak voor op de overgang tussen de lumbale wervels en het sacrum, maar worden ook gezien in andere gewrichten.Nauw lumbaal kanaal : een vernauwing van het lumbale kanaal door osteofyten. De vernauwing drukt op de zenuwen en dat verklaart de pijn.DiscusherniaDiscus: de zenuw die uitkomt tussen de 4de en de 5de lumbale wervel en de 1ste sacrale wervel wordt samengedrukt door een uitpuilende tussenwervelschijf. Een discushernia veroorzaakt vaak ischias.Vervormingen van de wervelkolom bij kinderen : scoliose, lordose, kyfose. Spondylartritis ankylosans : veroorzaakt hardnekkige lage rugpijn bij jonge mensen en wordt gekenmerkt door een stijve (of rigide) wervelkolom die onvoldoende soepel is, en spiercontracties. De wervelkolom is vervormd door lumbale hyperlordose en toegenomen dorsale kyfose (bochel in de rug).Infectieuze spondylitis : de lage rugpijn is te wijten aan een infectie (syfilis, tuberculose, tyfus, brucellose).Spondylolisthesis : de 5de lumbale wervel schuift naar voren ten opzichte van het sacrum door een traumatische of aangeboren oorzaak.Osteoporose van de wervelkolom : botontkalking, wordt vaker gezien bij gemenopauzeerde vrouwen. Tumor van de wervelkolom : vaak metastasen van een kanker van de borst, de nier, de prostaat of de schildklier.Lage rugpijn van viscerale oorsprong : lage rugpijn veroorzaakt door een urogenitale ziekte (niersteen, infectie, tumor of ontsteking van de prostaat of de nieren) of een urologische aandoening (ruggenmergcompressie, cauda-equinasyndroom.

Praktische adviezen

Enkele kilo's vermageren in geval van overgewicht. Overgewicht werkt immers lage rugpijn in de hand.In de auto een goede houding aannemen. De zetel mag niet te ver van het stuur staan, want anders moet u de pedalen met de tenen bedienen ; de onderkant van de rug maximaal tegen de zetel duwen. Om het uur stoppen om de spieren uit te rekken en te ontspannen.Regelmatige lichaamsbeweging, aangepast aan de fysieke capaciteit. Vooral joggen, fietsen en zwemmen worden aanbevolen.Grote en zware voorwerpen op een goede hoogte zetten, zodat men zich niet moet bukken. Het materiaal aan uw lengte aanpassen en niet omgekeerd : steel van de bezem of de stofzuiger, de hark of de spade.Zware gewichten niet aan één kant dragen.Als u een babydraagzak gebruikt, het kind met uw armen ondersteunen. Zodra dit mogelijk is, het kind op de rug dragen.Als u lang moet blijven zitten, moet u proberen uw rug recht te houden. Zet de voeten plat op de grond. Ga met de billen tegen de rug van de stoel zitten, en als de stoel geen rugleuning heeft, plaats dan zo nodig een lendensteun (eventueel een kussen) tegen de rug ter hoogte van de nieren. Onderbreek de activiteit regelmatig enkele minuten om de rug uit te rekken.Om het bed op te maken, gaat u het best op uw knieën zitten.Draag geen schoenen met hoge hakken gedurende lange tijd. De kromming van de lendenstreek wordt dan versterkt. Dat belast de lendenwervels en kan lage rugpijn veroorzaken.

Artikel gepubliceerd door op 27/02/2003

Bronnen: Diagnostisch en therapeutisch beleid bij lage rugpijn en ischias sinds minder dan 3 maanden. Aanbevelingen van de ANAES, februari 2000. Les lombalgies chroniques. Dossier FMC. Le Généraliste N° 2227, 29 november 2002. Bien soigner le mal de dos. B. Duplan, M. Marty. Ed. Odile Jacob, januari 2002. Soulager le mal de sos. J.Y. Maigne. Masson, coll. Consulter/Prescrire, 2001.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten