• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Identificatie van honden en katten: een uiterst nuttig nummer!

Identificatie van honden en katten: een uiterst nuttig nummer!De hond of kat waar u zoveel van houdt, kan vluchten, verloren lopen, gestolen worden of bij een ongeval betrokken raken. Als uw vriend vooraf bij een gespecialiseerde vereniging geïdentificeerd en geregistreerd is, is de kans dat u hem terugvindt, veel groter! Een identificatie is echter verplicht voor alle honden en katten die naar het buitenland gaan.

Een nummer om het spoor van uw vriend niet kwijt te raken

Door een dier te identificeren kent u hem een nummer toe dat bij een identificatie- en registratievereniging op uw naam wordt geregistreerd. Dit identificatienummer wordt ofwel in zijn oor of de binnenkant van zijn dij getatoeëerd of via een chip (transponder), die meestal links in de hals wordt geïmplanteerd. Deze identificatie is nuttig als u uw hond kwijtraakt of als hij wordt gestolen. Ze bewijst namelijk dat u eigenaar bent van dit dier. Als het nummer wordt gelezen - rechtstreeks als het een tatoeage betreft of met een specifieke lezer (die dierenartsen, asielen en politiediensten hebben) als het een chip betreft - moeten de mensen die uw verloren gelopen hond hebben gevonden, gewoon contact opnemen met de identificatievereniging om uw gegevens op te vragen en u uw kleine beschermeling terug te kunnen brengen.

Identificatie: een verplichting!

Nu moeten alle honden geïdentificeerd worden met een chip of tatoeage. Als de hond bij u geboren is, moet u hem voor de leeftijd van 4 maanden laten identificeren en registreren. Als u de hond in een winkel of bij een particulier koopt, moet hij vooraf geïdentificeerd en geregistreerd zijn. Bovendien moeten honden, katten en fretten die binnen de Europese Unie reizen verplicht geïdentificeerd worden en een Europees paspoort hebben dat door uw dierenarts kan worden afgeleverd. Bovendien zal vanaf 3 juli 2011 enkel nog de elektronische chip als identificatiemiddel worden toegelaten. Deze maatregel is reeds van toepassing in Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

Artikel gepubliceerd door op 23/05/2006

Vindt u het artikel interessant?