Ibuprofen: opgelet voor overdosissen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 15/04/2015 - 12h50
-A +A

Het Europese Geneesmiddelenbureau waarschuwt voor het gebruik van hoge dosissen ibuprofen. Bij een gebruik van 2.400 mg per dag - dat is het dubbele van de aanbevolen  dosis - vergroot het risico op hartaandoeningen, met name op hartinfarcten en cerebrovasculaire accidenten (CVA).

PUB

Geneesmiddelen: geen overdosis met ibuprofen

Ibuprofen is met en zonder voorschrift te krijgen en is een van de bekendste pijnstillers en ontstekingsremmers in ons land. Wie heeft er thuis in zijn apothekerskastje geen doosje pillen zitten die deze stof bevatten (Advil®, Nurofen®…)? Het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC) wijst er echter op dat bij te hoge dosissen via de mond ingenomen ibuprofen een stijging van het cardiovasculaire risico is waargenomen. De gevaarlijke dosis werd vastgesteld op 2.400 mg per dag of meer, dat is twee maal de aanbevolen dosis.

Ibuprofen in de praktijk

Er is geen enkel gevaar voor wie zich aan de maximale aanbevolen dosis van 1.200 mg per dag houdt en aan de gebruikelijke manier van inname, namelijk 200 à 400 mg ibuprofen drie keer per dag.

Mensen met hypertensie die niet onder controle is, met congestief hartfalen, een ischemische hartziekte, arteriopathie of een cerebrovasculaire aandoening, doen er goed aan om de zaak met hun arts te bespreken en de dosis eventueel te laten herzien.

Voor u een langdurige behandeling met hoge dosissen ibuprofen start, moeten in ieder geval alle bestaande risicofactoren opnieuw geëvalueerd worden, zoals een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten, roken, diabetes, hypertensie, verhoogde cholesterol, enz.

Nog een laatste raad: neem nooit twee pijnstillers tegelijkertijd. In veel merkgeneesmiddelen zit ibuprofen, waardoor u zonder het te weten aan een overdosis kunt zitten.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 15/04/2015 - 12h50

European Medicines Agency, 13 avril 2015, http://www.ema.europa.eu

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ibuprofen: 11 voorzorgsmaatregelen Gepubliceerd op 07/09/2011 - 16h29

Ibuprofen is een pijnstiller die verzachtend en koortswerend werkt bij ontstekingen. Het geneesmiddel wordt voor deze symptomen erg vaak voorgeschreven door artsen, maar het is ook zonder voorschrift verkrijgbaar in de apotheek. In dat geval zijn wel...

Pijnstillers: welke dosis zelfmedicatie mag ik nemen? Gepubliceerd op 15/05/2012 - 10h41

Slechts enkele pijnstillers zijn zonder doktersvoorschrift in de apotheek verkrijgbaar. Maar soms blijven er van een vorig voorschrift pillen over. Wat is de maximale dosis paracetamol en ontstekingsremmer die ik bij pijn en koorts mag nemen zonder o...

Pijnstillende geneesmiddelen zonder voorschrift Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

Tandpijn, rugpijn, hoofdpijn... In dergelijke gevallen reageren we dikwijls door een geneesmiddel te nemen dat geen voorschrift vereist. Het is nochtans belangrijk om ook in die gevallen inlichtingen in te winnen over het gekozen geneesmiddel.

Meer artikels