• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Ibuprofen: opgelet voor overdosissen!

Artikel gepubliceerd door op 16/04/2015

Bronnen: European Medicines Agency, 13 avril 2015, http://www.ema.europa.eu


Ibuprofen: opgelet voor overdosissen!

Het Europese Geneesmiddelenbureau waarschuwt voor het gebruik van hoge dosissen ibuprofen. Bij een gebruik van 2.400 mg per dag - dat is het dubbele van de aanbevolen  dosis - vergroot het risico op hartaandoeningen, met name op hartinfarcten en cerebrovasculaire accidenten (CVA).

Geneesmiddelen: geen overdosis met ibuprofen

Ibuprofen is met en zonder voorschrift te krijgen en is een van de bekendste pijnstillers en ontstekingsremmers in ons land. Wie heeft er thuis in zijn apothekerskastje geen doosje pillen zitten die deze stof bevatten (Advil®, Nurofen®…)? Het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC) wijst er echter op dat bij te hoge dosissen via de mond ingenomen ibuprofen een stijging van het cardiovasculaire risico is waargenomen. De gevaarlijke dosis werd vastgesteld op 2.400 mg per dag of meer, dat is twee maal de aanbevolen dosis.

Ibuprofen in de praktijk

Er is geen enkel gevaar voor wie zich aan de maximale aanbevolen dosis van 1.200 mg per dag houdt en aan de gebruikelijke manier van inname, namelijk 200 à 400 mg ibuprofen drie keer per dag.

Mensen met hypertensie die niet onder controle is, met congestief hartfalen, een ischemische hartziekte, arteriopathie of een cerebrovasculaire aandoening, doen er goed aan om de zaak met hun arts te bespreken en de dosis eventueel te laten herzien.

Voor u een langdurige behandeling met hoge dosissen ibuprofen start, moeten in ieder geval alle bestaande risicofactoren opnieuw geëvalueerd worden, zoals een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten, roken, diabetes, hypertensie, verhoogde cholesterol, enz.

Nog een laatste raad: neem nooit twee pijnstillers tegelijkertijd. In veel merkgeneesmiddelen zit ibuprofen, waardoor u zonder het te weten aan een overdosis kunt zitten.

Artikel gepubliceerd door op 16/04/2015

Bronnen: European Medicines Agency, 13 avril 2015, http://www.ema.europa.eu

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden