Ibuprofen: 11 voorzorgsmaatregelen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/09/2011 - 16h29
-A +A

Ibuprofen is een pijnstiller die verzachtend en koortswerend werkt bij ontstekingen. Het geneesmiddel wordt voor deze symptomen erg vaak voorgeschreven door artsen, maar het is ook zonder voorschrift verkrijgbaar in de apotheek. In dat geval zijn wel enkele voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Ibuprofen is ook onder verschillende andere merknamen op de markt: Advil®, Rhinadvil®, Nurofen®, Diclofenac®, Voltaren®…

PUB

1) Volg de voorschriften

Overschrijd de op de bijsluiter aanbevolen doses niet. Die zijn vastgelegd in functie van de leeftijd en het gewicht.
Maximale dosis vanaf 3 maanden: 30 mg/kg/dag.
Maximale dosis voor volwassenen of kinderen van boven de 40 kg: 1200 mg/dag.

2) Beperk de innamen

Neem de lichtst mogelijke dosis en hou u aan de kortst mogelijke periode die nodig is om de symptomen te verzachten. Op die manier blijft het risico op ongewenste bijwerkingen tot een minimum beperkt .

3) Niet te snel opeen

Wacht minstens 6 uur tussen twee innamen.

4) Mengen is te mijden

Er zijn risico's bij overdosering. Als u dus al andere geneesmiddelen neemt, ga dan na of daar geen ontstekingsremmers in zitten (ibuprofen of aanverwante) of aspirine (acetylsalicylzuur). Zelfs onder een andere naam, in een andere vorm en in andere dosissen bestaan er heel wat geneesmiddelen waarin ontstekingsremmende stoffen en/of aspirine - al dan niet in een verbinding met andere bestanddelen - zitten.

5) Vertrouw op de professionelen

Vraag een dokter om raad als de pijn langer dan 5 dagen of de koorts langer dan 3 dagen aanhoudt, of indien de symptomen verslechteren.

6) Let op problematische signalen

Stop met het innemen van het medicament en ga naar een dokter als de volgende symptomen optreden: ongewone spijsverteringssymptomen zoals maagdarmbloedingen in de beginperiode, huiduitslag, slijmvliesontsteking, overgevoelige reactie.

7) Zwangere vrouwen: beter niet

Ibuprofen is sterk af te raden bij zwangere vrouwen, en dat vanaf de 6de maand. Het geneesmiddel kan ernstige gevolgen hebben voor de baby. Neem liever paracetamol, dat kan geen kwaad.
Als u het middel nog na de 5de maand genomen hebt, zeg dat dan aan uw gynaecoloog. Die kan u dan extra volgen.
Ibuprofen is ook bij borstvoeding te mijden bij wijze van voorzorg.

8) Ken de tegenindicaties

Neem geen ibuprofen bij een voorgeschiedenis van gastro-duodenaal ulcus, hemorragie, systemische lupus erythematosus, astma en/of een allergie voor ibuprofen of een andere ontstekingsremmer of aspirine. Neem ook geen ibuprofen zonder advies van een arts in geval van een ernstige hart-, lever- of nierziekte, zeker als u op leeftijd bent.

9) Te nemen voorzorgen

Vraag uw arts om raad bij een voorgeschiedenis van hypertensie en/of hartinsufficiëntie, vanwege het risico op water- en zoutretentie.

11) Kinderen: niet in geval van waterpokken

Geef kinderen geen ibuprofen als ze waterpokken hebben (risico op infectueuze complicaties van de huid). Gebruik in dat geval paracetamol.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/07/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 07/09/2011 - 16h29

De Franse overheidsinstantie voor gezondheidszorg (Afssaps), juni 2008.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Pijnstillende geneesmiddelen zonder voorschrift Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

Tandpijn, rugpijn, hoofdpijn... In dergelijke gevallen reageren we dikwijls door een geneesmiddel te nemen dat geen voorschrift vereist. Het is nochtans belangrijk om ook in die gevallen inlichtingen in te winnen over het gekozen geneesmiddel.

12 tips om aspirine goed te gebruiken Gepubliceerd op 11/04/2017 - 12h04

Acetylsalicylzuur , beter bekend als aspirine , is een van de bekendste medicijnen. Het is doeltreffend tegen pijn en koorts , maar opgelet, aspirine heeft ook een invloed op de bloedstolling. Men moet dus voorzichtig blijven, ook al lijkt aspirine e...

Geen aspirine onder de leeftijd van 16 jaar! Geüpdatet op 19/11/2002 - 00h00

Het Franse Agentschap voor de Veiligheid van Gezondheidsproducten (AFSSAPS) raadt aan koorts bij kinderen jonger dan 16 jaar in eerste instantie te behandelen met paracetamol en niet met aspirine.

Meer artikels