Hysterectomie: wat zijn de gevolgen voor het seksleven?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/11/2015 - 10h41
-A +A

Een hysterectomie is een operatie waarbij de baarmoeder en vaak ook beide eierstokken worden weggenomen.

De baarmoeder behoort tot de vrouwelijke geslachtsorganen.

Een hysterectomie kan dus gevolgen hebben voor het seksleven.

PUB

Waarom kan een hysterectomie een impact hebben op het seksleven?

Anatomische gevolgen van een hysterectomie

  • Om de baarmoeder weg te nemen, moet er gesneden worden in de weefsels. Ook bepaalde zenuwvezels moeten dus worden doorgeknipt en dat kan de geslachtszone ongevoelig maken.
    Die zenuwletsels kunnen gevolgen hebben.
     
  • Als ook de eierstokken worden weggehaald - en dat is meestal het geval - daalt de hormoonproductie (oestrogenen en androgene hormonen) drastisch. Dat kan zijn weerslag hebben op de libido en op de vaginale vochtafscheiding bij het vrijen.
     
  • De baarmoeder begint achteraan in de vagina. Door ze weg te nemen kan de vagina iets minder diep worden.

Functionele gevolgen (orgasme, contracties, baarmoeder)
Tijdens het orgasme trekt de baarmoeder zich samen. Als de baarmoeder er niet meer is, verdwijnen die contracties.
Als de patiënt nog niet in de menopauze is, blijven ook de maandstonden weg.

Psychische gevolgen
De baarmoeder is een vrouwelijk geslachtsorgaan en speelt een rol in het gevoel van vrouwelijkheid, in de vruchtbaarheid en in het seksleven. Ze kan dus emotioneel een grote betekenis hebben. Hoe groter die emotionele betekenis, hoe zwaarder de emotionele impact van een hysterectomie.

Gevolgen met betrekking tot  het probleem dat tot de operatie heeft geleid
Als de baarmoeder operatief verwijderd moet worden, is er een medische reden aanwezig. Meestal heeft het oplossen of behandelen van zo’n probleem een heel positieve impact op het levenscomfort, ook het seksuele comfort.

Hysterectomie en de gevolgen voor het seksleven

De verminderde productie  van oestrogenen en androgenen – de hormonen die voorheen door de eierstokken werden aangemaakt – kan een daling van de libido en vaginale droogheid veroorzaken. Dat laatste kan het vrijen pijnlijk maken. Dat effect is minder uitgesproken als de hysterectomie wordt uitgevoerd bij vrouwen in de menopauze en bij wie de eierstokken dus niet meer of nog maar gedeeltelijk werken. Zij hebben immers vaak al eerder met vaginale droogheid te maken.
De contracties in de baarmoeder blijven tijdens het klaarkomen uit, maar sommige vrouwen voelen ze toch nog. Vandaar dat men het soms over een fantoomorgaan heeft.

In werkelijkheid zijn het andere zones - vooral de vagina zelf - die tijdens het orgasme samentrekken. Daardoor ontstaat het gevoel van een volwaardig, intact orgasme.
Het uitblijven van de maandstonden is voor sommige vrouwen soms een opluchting. Voor vrouwen die overvloedige en pijnlijke maandstonden met veel bloedverlies hebben, kan dat hun leven veranderen. Ook hun seksleven kan erdoor sterk verbeteren.
De pijn tijdens het vrijen verdwijnt vaak na het wegnemen van de baarmoeder als de operatie-indicatie goed was.

Initialement publié par Dr Catherine Solano le 29/10/2014 - 15h20 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/11/2015 - 10h41

J.-P. Estrade, G. André, A.-L. Sutter et D. Dallay. Conséquences fonctionnelles et psychosexuelles de l’hystérectomie. Pelvi-périnéologie 2005, pp 313-319.
S. Proust , F. Jouly , P Lopes. Les complications de l’hystérectomie sont-elles liées à la voie d’abord ? Mises à jour en gynécologie médicale. Vol 2004.
E. Galimard-Maisonneuve. Sexologos n° 30.2008.
Jewett JF. Vaginal length and incidence of dyspareunia following total abdominal hysterectomy Am J Obstet Gynecol 1952; 63: 400-407.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hysterectomie verbetert het seksleven Geüpdatet op 28/10/2003 - 00h00

Een vrouw die een hysterectomie (wegnemen van de baarmoeder) moet ondergaan, stelt zich onvermijdelijk vragen over haar seksualiteit. Welnu, uit de resultaten van een recente studie in Nederland blijkt duidelijk dat deze ingreep het seksleven verbete...

Meer artikels