Hysterectomie verbetert het seksleven

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/10/2003 - 00h00
-A +A

Een vrouw die een hysterectomie (wegnemen van de baarmoeder) moet ondergaan, stelt zich onvermijdelijk vragen over haar seksualiteit. Welnu, uit de resultaten van een recente studie in Nederland blijkt duidelijk dat deze ingreep het seksleven verbetert.

PUB

Tot dusver spraken de resultaten elkaar veeleer tegen. Sommige onderzoeken wezen op een verminderde seksuele gevoeligheid na een hysterectomie, andere op een verhoogde gevoeligheid. Om een duidelijk antwoord te krijgen op deze belangrijke vraag, werden tussen januari 1999 en juli 2000 in 13 ziekenhuizen 352 Nederlandse vrouwen geobserveerd die een hysterectomie moesten ondergaan. Vrouwen die eerder geopereerd waren wegens endometriose of een prolaps, werden uitgesloten uit de studie. Zes maanden later hadden 310 patiënten nog altijd geregeld seks, waren 10 vrouwen gestopt met vrijen en begonnen 17 vrouwen die vóór de operatie geen seks meer hadden, opnieuw te vrijen. Hysterectomie blijkt dus het seksleven te verbeteren. De auteurs vergeleken ook het soort ingreep (vaginaal of abdominaal, volledig of gedeeltelijk) en stelden een zeer licht verschil vast ten gunste van de vaginale weg. Deze techniek zorgt er immers voor dat de vagina sneller vochtig wordt en de vrouw vlugger opgewonden raakt, en lijkt het seksueel gevoel te verhogen.

Conclusie: een hysterectomie verhoogt over het algemeen het seksueel genot van de vrouw, ongeacht het soort ingreep. Vroegere stoornissen houden minder aan, en de ingreep leidt in geen enkel opzicht tot meer last tijdens het vrijen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/10/2003 - 00h00 British Medical Journal, 327 : 774-777, 4 oktober 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Meer artikels