Hypothyroïdie

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 12/11/2002 - 00h00
-A +A

In tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht, is gewichtstoename zelden te wijten aan een onvoldoende werking van de schildklier. Hypothyroïdie mag echter niet worden verwaarloosd: de gevolgen kunnen ernstig zijn, terwijl de behandeling eenvoudig is.

PUB

In de praktijk

De combinatie van schildklierproblemen (bijv. behandeling van een ziekte van Basedow) en een algemene vertraging van het metabolisme moet doen denken aan een onvoldoende secretie van schildklierhormonen. De diagnose is eenvoudig en wordt gesteld door een bloedafname. Ook de behandeling is eenvoudig: inname van tabletten.

Welke zijn de oorzaken?

Hypothyroïdie is een onvoldoende werking van de schildklier, waarbij te weinig schildklierhormonen worden geproduceerd. De belangrijkste oorzaken zijn:

  • behandeling van de ziekte van Basedow met radio-actief jodium (dat de schildklier vernietigt) of door heelkundige verwijdering van de schildklier;
  • geleidelijke aantasting van de schildklier door thyroiditis (ontsteking van de schildklier);
  • aangeboren afwezigheid van de schildklier;
  • heelkundige verwijdering van de schildklier voor de behandeling van bijv. een kankergezwel;
  • minder vaak ligt de oorzaak van de hypothyroïdie in twee hormonale regelcentra in de hersenen: de hypofyse en de hypothalamus.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 12/11/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Is het hypothyroïdie? Geüpdatet op 05/08/2008 - 00h00

Schildklierproblemen kunnen heel wat symptomen veroorzaken en soms is de diagnose moeilijk te stellen. Een aantal tekenen kunnen op hypothyroïdie wijzen, op een schildklier die niet goed werkt. Wat te doen als u met symptomen kampt.

Meer artikels