Dr. Catherine Feldman, bewerkt door Dr. Philippe Burton

Hypochondrie, een ingebeelde ziekte ?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Feldman, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 27/02/2003 - 00h00
-A +A

Als u voortdurend ongerust bent over uw gezondheid, als u bij de kleinste verwonding denkt dat u gangreen gaat krijgen, als u veel artsen raadpleegt die u toch niet kunnen geruststellen, en erger nog, die u zeggen dat u 'niets mankeert', is de kans groot dat u aan hypochondrie lijdt.

We kennen allemaal wel iemand die zich over het minste zorgen maakt, die bij het minste lichamelijk symptoom, de minste roodheid van de huid, het kleinste puistje dadelijk aan het ergste denkt.

Snel, medisch advies !

Die mensen kunnen niet worden gerustgesteld door hun naaste omgeving en raadplegen dan artsen om een advies, een diagnose of een behandeling te vragen. De arts vindt geen afwijkingen bij klinisch onderzoek, maar om de patiënt gerust te stellen en te verzorgen, vraagt hij dan aanvullende onderzoeken aan. En meestal eindigt de raadpleging met een voor de patiënt ondraaglijk verdict: "U mankeert niets!", "uw bloedonderzoek is normaal", "de röntgenfoto's tonen geen afwijkingen".

'U mankeert niets !'

De patiënt vindt dan dat de arts incompetent is en wendt zich tot andere vermaarde artsen. Maar de vele bezoeken aan specialisten leveren evenmin iets op en er komt nooit een duidelijke diagnose."De psychiater Michel Lejoyeux noemt hem in zijn boek "Vaincre la peur de la maladie*", "mensen die geobsedeerd zijn door hun gezondheid". Ze filteren de medische informatie die ze krijgen en ze onthouden enkel de onrustwekkende gegevens. Zo bijv. Fred, die gehoord heeft dat zijn symptomen in zeldzame gevallen wijzen op een neurologische aandoening. Sindsdien is hij ervan overtuigd dat de artsen die hij raadpleegt, dat niet weten en de fatale diagnose missen.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Feldman, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 27/02/2003 - 00h00 Vaincre sa peur de la maladie. Michel Lejoyeux. Editions de la Martinière, avril 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Naar de spoed of naar de dokter met wachtdienst? Geüpdatet op 11/04/2011 - 16h27

Volgens een omstreden studie van het socialistische ziekenfonds, zou meer dan de helft van de bezoeken aan de spoeddienst niet gerechtvaardigd zijn. In welke gevallen kan men wel gerechtvaardigd naar de spoed gaan? En wat moet men dan doen in de ande...

Dysmorfofobie Geüpdatet op 19/07/2005 - 00h00

Kathy heeft al vijf keer een neuscorrectie laten uitvoeren, terwijl Anne het minste rimpeltje meteen laat behandelen met Botox of opvulinjecties. Ze lijden allebei aan dysmorfofobie…

Dysmorfofobie: als lelijk zijn tussen de oren zit! Geüpdatet op 06/01/2016 - 09h52

Iemand met dysmorfofobie heeft het gevoel dat zijn lichaam superlelijk is en niet aan de norm voldoet. Als het om iemand met eetstoornissen gaat, zal het lichaam in het merendeel van de gevallen als te dik ervaren worden en er dus risico op anorexie...

Meer artikels