Hypocalorisch dieet of proteïnedieet?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/04/2009 - 00h00
-A +A

Een vrouw die gewicht wil verliezen, beschikt tegenwoordig over heel wat verschillende strategieën.

Twee van die strategieën worden gewoonlijk beschouwd als 'verstandige' diëten: het hypocalorisch dieet en het proteïnedieet.

Een stand van zaken samen met Dr. David Elia*.

PUB

Wat is uw mening over het hypocalorisch dieet?

Dr. David Elia: Het hypocalorisch dieet is een trage strategie. Het is moeilijk om meer dan 1,5 à 2 kilo per maand te verliezen wanneer je 'normaal' blijft eten en alleen maar minder eet. In mijn dagelijkse praktijk, stel ik vast dat met het hypocalorisch dieet (slechts) één derde van de vrouwen er, na talrijke maanden en soms zelfs een jaar, in slaagt het doelgewicht te bereiken. Dit resultaat lijkt me logisch: met dit dieet heeft men altijd honger, wat zeer frustrerend kan zijn. Wie een hypocalorisch dieet volgt, moet gedurende een lange periode alle voedingsmiddelen vermijden die veel calorieën bevatten. En dat zijn precies de dingen die iedereen graag eet: gebak, frietjes, enz.
Op deze manier loopt men het risico om stoornissen van het voedingsgedrag, alsook schuldgevoelens te ontwikkelen, en dan hebben we het nog niet over de negatieve invloed op de omgeving van vrouwen die constant diëten.

Omwille van deze redenen, raad ik nu eerder het proteïnedieet aan. Zoals het hypocalorisch dieet, moet het proteïnedieet onder medisch toezicht gevolgd worden.
Maar opgelet, het gaat hier niet om zakjes proteïnedieet die men in een apotheek of een parafarmacie kan kopen en die men kan nemen zonder toezicht en zonder voorschrift. Deze praktijk lijkt me niet doeltreffend en bovendien riskeert men het gewicht opnieuw te zien toenemen zodra men met het dieet stopt. Voor sommige mensen houdt deze manier van diëten een zeker gevaar in, onder andere een vrij grote kans op misselijkheid en andere symptomen met min of meer ernstige gevolgen.
Het echte proteïnedieet is een strategie onder medisch toezicht die leidt tot een bijzondere stofwisseling, die men ketose noemt.

Wat zijn de voordelen van een proteïnedieet?

1) Dr. David Elia: Vanaf de eerste kennismaking met deze bijzondere stofwisseling (5 zakjes per dag + groenten + voedingssupplementen + 100 gram echte voedingsproteïnen), hebben de vrouwen geen honger meer, wat lekker meegenomen is wanneer men een dieet volgt. De zin om iets lekkers te eten is daarentegen nog steeds aanwezig. De honger wordt gestild wat de calorieaanvoer betreft, maar het eetplezier blijft aanwezig. Het gaat om het genot dat men ondervindt wanneer een gerecht lekker ruikt of wanneer men iets eet waar men verzot op is.

2) Een proteïnedieet wordt men niet moe, in tegenstelling soms tot het hypocalorisch dieet, dat verantwoordelijk kan zijn voor een gebrek aan energie of voor een gevoel van misselijkheid omwille van een tekort aan calorieën. Een proteïnedieet gaat soms zelfs gepaard met een verhoogde levenslust.

3) Gewicht verliezen gaat zeer snel. Houd rekening met een gemiddeld verlies van 10% van het startgewicht in slechts 4 weken tijd. Wie 60 kilo weegt, kan dus na één maand 6 kilo gewicht verliezen.

4) Het proteïnedieet is wellicht de vermageringsstrategie die de spiermassa het best beschermt. Het verloren gewicht gaat vooral ten koste van vetten en niet van de spieren.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/04/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wat is een evenwichtig dieet? Geüpdatet op 04/05/2009 - 00h00

Voor wie gewicht wil verliezen, bestaan er geen geheimen: men moet een onevenwichtig dieet volgen, waarbij men minder calorieën aanvoert dan verbruikt. Het is pas daarna dat men een evenwichtig dieet moet volgen om op het beoogde gewicht te blijven e...

Welk is het doeltreffendste dieet? Geüpdatet op 23/03/2009 - 00h00

Elke maand, of toch bijna, komt iemand met een nieuw dieet op de proppen. Het gevolg is dat men door de bomen het bos niet meer ziet en dat zelfs wetenschappers moeite hebben om te bewijzen welke diëten het doeltreffendst zijn om gewicht te verliezen...

Dieet gevolgd? Voorkom het jojo-effect! Geüpdatet op 20/12/2010 - 00h00

Als iemand stopt met diëten komen de kilo's er nadien meestal weer bij. Soms valt de kuurder zelfs terug op zijn begingewicht, als het al niet meer is. Dat hoeft nochtans niet. Als u uw eetgewoontes na een dieet een beetje aanpast, kunt u gewichtstoe...

Meer artikels