• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Hypoallergeen of dermatologisch getest?

Hypoallergeen of dermatologisch getest?Irritatie van de huid of een allergie, sommige huidtypes zijn erg gevoelig. Voor mensen met een fragiele huid zijn er heel wat cosmetische en hygiënische producten met de vermelding 'hypoallergeen' of 'dermatologisch getest'. Maar wat betekenen die twee vermeldingen?

Voordat we beide termen definiëren, moet het duidelijk zijn dat er twee soorten mogelijke reacties zijn: de huidirritatie en de huidallergie. Het zijn twee aparte reacties.

Huidirritatie

Een irritatie treedt meteen op of binnen de 48 uur na het contact met de irriterende substantie, op de precieze plaats van het contact. Het is een ontstekingsreactie die min of meer uitgesproken kan zijn, al naargelang het huidtype. Ook de plek op het lichaam, de aard van de substantie, de hoeveelheid en de frequentie van de contacten spelen een rol. Een irritatie gaat gepaard met een trekkerig gevoel, gekriebel, een branderig gevoel en roodheid. In geval van een ernstige irritatie kan de huid barstjes vertonen of zelfs vervellen.

Huidallergie

Een huidallergie treedt op na een min of meer lange sensibilisatieperiode, of met andere woorden, na verschillende contacten. De reactie gaat gepaard met de typische jeuk die ook kan optreden buiten de contactplek met de allergieverwekkende substantie en kan min of meer uitgebreid zijn. De allergieën kunnen veroorzaakt worden door heel wat verschillende producten zoals voedingsmiddelen, cosmetica, juwelen, waspoeder, schoonmaakproducten, enz.

Artikel gepubliceerd door op 29/01/2008

Vindt u het artikel interessant?