Hypertrichosis

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Onder hypertrichosis verstaat men een abnormale en/of versterkte haargroei. Gelokaliseerde hypertrichosis vindt men vooral in de streek van het heiligbeen; ze wordt dan ook wel het satyrstaartje genoemd en komt vaak gecombineerd met een angioma planum en een spina bifida occulta voor.
De verworven of verkregen hypertrichosis ontstaat in de meeste gevallen door hormonale factoren. Zo kan men dit verschijnsel waarnemen bij:
- acromegalie;
- afwezigheid van de eierstokken;
- puberteit;
- zwangerschap;
- climacterium.
Hirsutisme is een vorm van versterkte beharing, die bij vrouwen voorkomt en die met de mannelijke beharing overeenkomt. Men ziet dit nogal eens na operatieve verwijdering van de eierstokken, en bij de ziekte van Cushing.
Bij hirsutisme worden gunstige resultaten gemeld van behandeling met cyproteronacetaat in combinatie met een geringe dosis ethinylestradiol. Eventueel past men toe: elektrische epilatie, harsbehandeling, ontharingscrèmes.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Eiceldonatie verhelpt onvruchtbaarheid bij vrouwen Geüpdatet op 30/03/2009 - 00h00

Vijftien op de honderd koppels doen een beroep op medisch begeleide voortplanting omdat een van beide partners onvruchtbaar is. In sommige gevallen van onvruchtbaarheid is eiceldonatie de enige mogelijkheid voor een koppel om zelf een kind te dragen.

Onze zomerreeks : Diabetes en jetlag Geüpdatet op 31/07/2002 - 00h00

Het uurverschil bij lange reizen legt het lichaam een ander ritme op. Het uurverschil kan bij sommige personen vrij lang nawerken. Sommigen mensen, zoals patiënten met suikerziekte (diabetes), moeten hun behandeling zo nodig aanpassen...

Handpalm voorspelt kanker Geüpdatet op 14/10/2008 - 00h00

Een verdikte of vergroeide handpalm met opgezwollen vingers kan wijzen op kanker elders in het lichaam. Een pijnlijke handpalm kan duiden op kanker aan de eierstokken maar ook aan de dikke darm of de alvleesklier.

Meer artikels