Hypertensie: tips voor het hele gezin

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 18/12/2007 - 00h00
-A +A

Hypertensie is geen besmettelijke aandoening, maar wel een aandoening die zich kan verspreiden. Dat kan het geval bij leden van dezelfde familie wegens genetische factoren, maar in andere gevallen kunnen bepaalde levensgewoonten het fenomeen verklaren: een gebrek aan lichaamsbeweging en slechte voedingsgewoonten bijvoorbeeld.

PUB

Als men het over de bloeddruk heeft, dan gaat het om de arteriële bloeddruk: de druk van het bloed dat van het hart komt op de slagaders. In heel wat Westerse landen is die druk te hoog: een rijke voeding met veel zout en veel cholesterol, een gebrek aan lichaamsbeweging en de langere levensduur, het zijn allemaal factoren die bijdragen tot minder elastische slagaders met een vernauwende diameter en zo ook tot hypertensie. Deze ziekte voorkomen met een campagne gericht tot koppels kan misschien merkwaardig lijken, maar toch is het logischer dan het lijkt. Bij de risicofactoren voor hypertensie horen ook factoren die niets te maken hebben met de familiale voorgeschiedenis, maar wel met de levensstijl: actief en passief roken, een te rijke voeding met teveel dierlijke vetten, een tekort aan lichaamsbeweging, enz.

Koppels hebben vaak dezelfde gewoonten ...

Levensgewoonten zijn niet erfelijk, maar ze worden wel makkelijk overgenomen binnen een familie of een koppel. Zo zijn er bijvoorbeeld sportieve families en families waar niet veel aan lichaamsbeweging gedaan wordt, koppels die gezond eten en stellen die te vet en te zout eten.
Dat blijkt ook uit cijfers:

  • 44% van de patiënten met hypertensie heeft een familielid dat ook behandeld wordt voor arteriële
    hypertensie.
  • 30% van de koppels kampen met hypertensie omdat minstens een partner hypertensie
    heeft.
  • In een op de tien koppels, hebben beide partners een te hoge bloeddruk.
    Het is belangrijk dat iedereen zich bewust is van deze cijfers en de consequenties ervan. Zo kunnen stellen samen hun bloeddruk in de gaten houden en indien nodig maatregelen treffen.

10 tips voor hypertensiepatiënten en hun familie

1) Breng uw naasten op de hoogte van uw hypertensie. Hypertensie is geen schande!
2) Raad uw familieleden aan om elk jaar naar de huisarts te gaan voor een 'controlebezoek'.
3) Zorg samen met uw partner en kinderen voor een gezonde en evenwichtige voeding.
4) Doe aan lichaamsbeweging en of sport in familieverband.
5) Roep indien nodig de hulp van de familie in om ervoor te zorgen dat u tijdig uw geneesmiddelen neemt.
6) Vraag indien nodig hulp aan uw partner bij het maken van afspraken bij de dokter en bij het aankopen van geneesmiddelen in de apotheek.
7) Doe in geval van moeilijkheden een beroep op een familielid bij de thuismetingen van de bloeddruk en de registratie ervan.
8) Ga af en toe samen met uw partner op consultatie.
9) Doof uw laatste sigaret in het bijzijn van de hele familie.
10) Volg het medisch nieuws op het vlak van hypertensie en praat erover met uw arts.

Maar het belangrijkste is en blijft dat men zich bewust is van het gevaar van de ziekte. Een te hoge bloeddruk speelt een rol bij alle cardiovasculaire aandoeningen die in ontwikkelde landen een van de grootste doodsoorzaken zijn.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 18/12/2007 - 00h00 Perscommuniqué van het Comité français de lutte contre l'hypertension artérielle, 30 oktober 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Waaraan herkent u hypertensie? Gepubliceerd op 06/01/2016 - 10h24

Arteriële hypertensie is een permanent abnormaal verhoogde bloeddruk. Meestal treden daarbij geen symptomen op. Daarom weten veel mensen met hypertensie niet eens dat ze er last van hebben. Het is nochtans een risicofactor voor hart- en vaatziektes ....

Verhoogde bloeddruk en snurken gaan hand in hand Gepubliceerd op 23/06/2014 - 11h07

Indien u ondanks een behandeling nog last hebt van hoge bloeddruk, dan is het mogelijk dat u ook lijdt aan het slaapapneusyndroom. Verhoogde bloeddruk en slaapapneu zijn inderdaad aan elkaar gerelateerde aandoeningen. Beide moeten tijdig opgespoord w...

Hoge bloeddruk: wanneer moet u zich laten behandelen? Geüpdatet op 31/03/2014 - 11h55

Hoge bloeddruk of hypertensie is een gevreesde risicofactor die veel hart- en vaataandoeningen veroorzaakt . U kunt preventief iets doen aan hypertensie door uw bloeddruk regelmatig te meten. Maar opgelet, de interpretatie van de waarden en de beslis...

Meer artikels