• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Commentaren (0)

Hypertensie: gewicht verliezen, ja, maar hoeveel?

Hypertensie: gewicht verliezen, ja, maar hoeveel?Honderdduizenden Belgen lijden aan arteriële hypertensie. We weten dat overgewicht een stimulerende factor is. Maar hoeveel gewicht moet men verliezen om de hypertensie werkelijk te doen dalen?

Hypertensie en cardiovasculaire risico's

Het aantal Belgen dat aan arteriële hypertensie lijdt, is erg hoog. Bovendien weet ongeveer 30% van deze personen het niet, zodat ze dus ook niet behandeld worden.
Hoewel de hypertensie niet altijd wordt gediagnosticeerd, zijn Belgen grote gebruikers van anthypertensiva.
Deze aandoening moet namelijk worden behandeld omdat ze het risico van cardiovasculaire ziekten aanzienlijk verhoogt, net als andere goed gekende risicofactoren: obesitas, diabetes, te hoge cholesterol. En hoe meer risicofactoren een persoon opstapelt, des te groter het cardiovasculaire risico wordt.

Hoeveel gewicht moet men verliezen om de hypertensie te doen dalen?

Om terug te komen op de verhouding tussen hypertensie en obesitas, herinneren we eraan dat overgewicht het risico van hypertensie verhoogt. En dit is een aandoening die de cardiovasculaire risico's rechtstreeks doet stijgen.
De vraag in welke mate een gewichtsverlies de bloeddruk te beïnvloedt, is dus heel normaal. Maar ook: hoeveel kilo's moet u verliezen voor uw bloeddruk een interessante daling bereikt? Als gewichtsverlies een cruciaal onderdeel van de behandeling van hypertensie vormt, wat is dan een redelijke doelstelling die men voor ogen kan hebben?

Deze vraag werd tijdens een studie (Framingham) behandeld bij meer dan 1.000 patiënten met overgewicht (BMI van meer dan 25). Vier jaar later werden de patiënten in vier groepen onderverdeeld, naargelang de omvang van hun gewichtsverlies; tussen 2 en 4 kg; tussen 4 en 7 kg; meer dan 7 kg.
Zo stelden de onderzoekers vast dat mensen die meer dan 7 kg gewicht verloren hun risico van hypertensie met 21 tot 29% konden doen dalen. Deze daling bedraagt 28% bij mensen van middelbare leeftijd (30 tot 49 jaar), maar loopt bij oudere mensen op tot 37%. Deze daling van het risico van hypertensie blijft behouden wanneer het gewichtsverlies in de tijd duurzaam is.

We kunnen besluiten dat zelfs een klein gewichtsverlies gunstig is om het risico van hypertensie te doen dalen. Dit gewichtsverlies bedraagt in deze studie 7 kg of meer bij mensen die aan obesitas lijden.

We merken op dat het gewichtsverlies in de tijd stabiel moet zijn. Het is niet de bedoeling het ene dieet na het andere te volgen om heel veel gewicht te verliezen. Hierbij kan het beoefenen van een zelfs matige, maar regelmatige lichaamsbeweging een interessante hulp zijn.

Artikel gepubliceerd door op 01/08/2006

Bronnen: Moore L.L. et al,et al., Arch. Intern. Med., 165 (11): 1298-303, 13 juni 2005.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten