Hypertensie: Een nieuwe campagne voor de vermindering van het zoutgebruik

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/01/2010 - 00h00
-A +A

U hebt onlangs in uw krant misschien al gelezen dat een nieuwe campagne gelanceerd werd om overmatig zoutgebruik in onze voeding te bestrijden. Omdat zout hypertensie bevordert, probeert de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid de bevolking te sensibiliseren voor de gevaren ervan. Een overzicht van wat u moet weten over het gebruik van zout.

PUB

Zout verhoogt het risico op hypertensie


Laten we beginnen met te vertellen dat we de situatie niet mogen dramatiseren, hoewel overmatig zoutgebruik een risicofactor is voor hypertensie, een van de belangrijkste oorzaken van cardiovasculaire sterfte. Hypertensie of verhoogde bloeddruk is bijzonder verontrustend omdat er zogoed als geen symptomen waar te nemen zijn. De Belgische Cardiologische Liga is van mening dat slechts de helft van de mensen met hypertensie op de hoogte zijn van hun probleem en door een arts gevolgd worden. Het is bijgevolg belangrijk dat iedereen zich bewust is van zijn zoutgebruik en, indien nodig, ook bereid is dat gebruik te beperken. We moeten daarin redelijk zijn, zeker niet panikeren en we mogen zout nu ook niet gaan beschouwen als vergif!

Minder zout gebruiken om minder last te hebben van hypertensie: niet zo moeilijk...


Het eerste wat u kunt doen om uw zoutgebruik te verminderen, is... geen zout meer gebruiken. Probeer gedurende een tweetal dagen geen enkele keer zout toe te voegen bij de bereiding van uw maaltijden. Zo verliest u de gewoonte om zout toe te voegen aan alles wat u eet en u leert bovendien de smaak van de voedingsmiddelen opnieuw ontdekken. U zult begrijpen dat zout nuttig is, maar niet noodzakelijk! Zodra u dit beseft, kunt u uw gerechten ook zonder zout op smaak brengen. Een beetje citroensap, azijn of verse kruiden kunnen u helpen om uw voeding pittiger te maken zonder dat u een beroep moet doen op te veel natrium.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/01/2010 - 00h00 www.stophetzout.be, campagne van de FOD Volksgezondheid
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De zoutkoorts Geüpdatet op 19/12/2006 - 00h00

Een gezond en stevig beendergestel is essentieel voor wie aan sport wil doen. Iedereen weet intussen dat een kalkrijke voeding kan helpen om onze botten in goede conditie te houden. Maar men vergeet vaak de schadelijke invloed van de andere levensmid...

Zout en bloeddruk: nieuwe inzichten Geüpdatet op 18/05/2016 - 17h37

Een studie trekt de gegrondheid van de huidige norm voor het zoutverbruik - minder dan 5 gram per dag, de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie - in twijfel. Hoe zit het nu? Is zout uit de voeding bannen beter voor de bloeddruk dan de bloed...

Neemt u uw leven ter harte? Geüpdatet op 08/09/2011 - 11h09

Van 26 september tot 2 oktober organiseert de Belgische Cardiologische Liga naar jaarlijkse gewoonte de " Week van het Hart ". De bedoeling is om mensen te wijzen op het gevaar voor cardiovasculaire aandoeningen . Hoewel ze vaak te voorkomen zijn, zi...

Meer artikels