• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Hypertensie: de belangrijkste oorzaak van cardiovasculaire ziekten

Hypertensie: de belangrijkste oorzaak van cardiovasculaire ziektenEén volwassene op vier ter wereld lijdt aan hypertensie, wat zich in België vertaalt in 2 miljoen personen. De helft van deze patiënten weet het echter niet. Arteriële hypertensie is de belangrijkste oorzaak van cardiovasculaire ziekten, die op zich verantwoordelijk zijn voor 45% van de mortaliteit in België. De komende 20 jaar wordt een stijging van 60% van het aantal mensen met hypertensie ter wereld verwacht.

Hypertensie: een bloeddruk hoger of gelijk aan 140/90mmHg

De bloeddruk is de kracht die door de bloedsomloop wordt uitgeoefend op de aderwanden. Deze druk wordt berekend aan de hand van twee cijfermetingen: de systolische druk, die overeenkomt met de fase wanneer de hartspier zich samentrekt, en de diastolische druk, die overeenkomt met de fase waarin de hartspier zich terug ontspant (bijvoorbeeld 130/85mmHg). Er is sprake van verhoogde bloeddruk of hypertensie wanneer de systolische bloeddruk hoger of gelijk is aan 140mmHg en de diastolische bloeddruk hoger of gelijk is aan 90mmHg. Een verhoogde bloeddruk belast de hartpomp als de werkdruk te groot wordt.Hypertensie is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van morbiditeit en mortaliteit in de geïndustrialiseerde en ontwikkelingslanden. Ze is verantwoordelijk voor 6% van de overlijdens in de hele wereld. Hypertensie is een risicofactor voor hartziekten (angina pectoralis, hartaanval, hartinsufficiëntie), beroerte, vasculaire dementie en nierschade.

Hypertensie: de risicofactoren

Er bestaan heel veel factoren die het risico van hypertensie verhogen, waarvan bepaalde onder controle kunnen worden gebracht en andere niet. 40 jaar oud zijn en familiale antecedenten van hypertensie hebben, zijn twee risicofactoren waar men geen controle over heeft. Op andere risicofactoren kan men echter wel een invloed uitoefenen, zoals roken, te weinig lichaamsbeweging, overgewicht, overmatig alcoholverbruik, stress, overmatige consumptie van zout.

Artikel gepubliceerd door op 30/05/2006

Bronnen: Persbericht "13 mai 2006 - journée mondiale contre l'hypertension", Belgisch Comité tegen Hypertensie

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten