Het hart is een pomp die noodzakelijk is voor de goede werking van de bloedsomloop. Het lichaam is zeer gevoelig voor het minste hartprobleem. Als het hart om één of andere reden niet meer goed pompt, spreken we van hartinsufficiëntie of hartfalen. H...
Hyperparathyroïdie is een ingewikkelde naam om een ziekte van de bijschildklieren of parathyroïden (4 minuscuul kleine klieren die het calciumgehalte in het bloed op peil houden) te beschrijven.

In de praktijk
Als de bijschildklieren te hard werken, stijgt het calciumgehalte in het bloed: hypercalciëmie. De symptomen van hypercalciëmie zijn:
- hevige dorst,
- frequent moeten wateren (polyurie),
- uitgesproken vermoeidheid,
- braken,
- maagpijn.
Welke zijn de oorzaken?
Hyperparathyroïdie wordt gedefinieerd als een overmatige secretie van parathormoon (PTH, bloedonderzoek). Dat hormoon wordt afgescheiden door de vier bijschildklieren, die 3 tot 5 mm groot zijn en net achter de schildklier liggen. Het parathormoon houdt het calciumgehalte op peil zodat het calcium in het botweefsel goed kan worden hernieuwd. Als te veel parathormoon wordt afgescheiden (bijv. bij een gezwel van een bijschildklier of als de 4 bijschildklieren te hard werken, zoals bij patiënten met chronische nierinsufficiëntie), treedt decalcificatie (of botontkalking) op doordat te veel calcium uit het bot wordt gehaald, waardoor het calciumgehalte in het bloed stijgt.