Hydrocephalus

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Waterhoofd; Aangeboren of later ontstane vergroting of uitzetting van de hersenkamers door een vergrote productie van hersenvocht. De aandoening ontstaat door stuwing van het hersenvocht, die veroorzaakt wordt door afsluiting van een van de doorgangswegen. De stoornis kan leiden tot verlies van hersenweefsel en uitzetting van het hoofd.

Hydrocephalus communicans
Aangeboren of later ontstane vergroting of uitzetting van de hersenkamers door een vergrote productie van hersenvocht.
De aandoening ontstaat door stuwing van het hersenvocht, die veroorzaakt wordt door afsluiting van een van de doorgangswegen. De stoornis kan leiden tot verlies van hersenweefsel en uitzetting van het hoofd.
Bij de hydrocephalus communicans bestaat discrepantie tussen de hoeveelheid geproduceerd en de hoeveelheid geresorbeerd hersenvocht.
De aandoening kan onder andere voorkomen bij gezwellen van de plexus chorioideus in de hersenkamers waar het hersenvocht geproduceerd wordt.

Hydrocephalus internus
Aangeboren of later ontstane vergroting of uitzetting van de hersenkamers door een vermeerdering van hersenvocht.
De aandoening ontstaat door stuwing van het hersenvocht. De stoornis kan leiden tot verlies van hersenweefsel en uitzetting van het hoofd.
Bij de hydrocephalus internus is er sprake van verwijding van het systeem van de hersenkamers (ventrikelsysteem) door een teveel aan hersenvocht.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
lola

3 van de 4 ventrikkels zijn verwijd , welke pijnen, druk, spanning voelt u, Hoe is het geëvalueerd ? Kan je na ingreep een normaal leven leiden ? Bij mij is het langzaamaan erger geworden . Een ingreep wordt overwogen . Alle info welkom. Bedankt

PUB
Lees ook
Hersenen en hersentumoren: achterhaalde opvattingen Geüpdatet op 08/02/2016 - 09h23

De hersenen opereren zonder de patiënt in een diepe slaap te brengen, of een hersentumor verwijderen in de zone van het spraakvermogen zonder dat de patiënt de spraak verliest... Het is mogelijk en fascinerend. Prof. Hugues Duffau, een Frans neurochi...

Verwikkelingen van hypertensie: schadelijk op twee vlakken Gepubliceerd op 14/12/2014 - 19h11

Arteriële hypertensie of hoge bloeddruk is schadelijk op twee manieren: de hoge bloeddruk kan op zich problemen veroorzaken, namelijk bij acute aanvallen, maar veroorzaakt op lange termijn ook een aantasting van de slagaders, met alle gevolgen van di...

Wat zijn de tekenen van atherosclerose? Geüpdatet op 12/06/2012 - 12h51

Atherosclerose of slagaderverkalking is een veel voorkomende aandoening die leidt tot een blokkering van de bloedstroom in de bloedvaten of tot een vernauwing van de bloedvaten. Zijn de symptomen die wijzen op atherosclerose te herkennen ? En wat zij...

Meer artikels