• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Humor: de sleutel voor een goede verstandhouding met uw kinderen?

Humor: de sleutel voor een goede verstandhouding met uw kinderen? In een gezin zijn er niet alleen genetische, maar ook praktische banden: samen dingen doen, alledaagse momenten delen, er vaste gewoonten en rituelen op nahouden, … Naast die onvermijdelijke en verplichte banden kunnen we er ook andere creëren, affectieve. Humor geeft die emotionele contacten de nodige pit en lichtheid.

Humor bevordert de verstandhouding, brengt mensen dichter bij elkaar en creëert gemeenschappelijke herinneringen: "Robin, herinner je je nog die avond toen je de schoenen van tante Zulma verstopte?" Alleen ú weet dat hij op handen en voeten onder tafel moest kruipen om haar pumps te bemachtigen, en niemand kent de mimiek van tante Zulma als ze zich slecht op haar gemak voelt. Het is een geheim dat jullie delen. In een gezin ebben de spanningen weg, worden de ruzies bijgelegd en worden de regels een stuk draaglijker als de gezinsleden zich samen amuseren. Lachen is immers een tegengif tegen somberheid dat het leven een heel stuk aangenamer maakt. Het betekent zoveel als: "Bij ons is het leven de moeite waard."

Humor heeft echter ook zeer ernstige effecten: hij leert mensen om hun angsten te bedwingen. Als een kind doodsbang is voor een bepaalde situatie, volstaat het vaak om het die situatie door een andere bril te leren bekijken. Dat is soms doeltreffender dan het gerust te stellen met op het eerste gezicht logische redeneringen. Zo vindt Karen, die bang is voor een vliegje dat in het badwater is gevallen, haar glimlach terug als haar mama haar zegt: "Arm beestje: het denkt dat je een walvis bent! Je bent zoveel groter dat het doodsbang is voor jou. Help het uit het water om het te redden!"

Humor verdrijft schaamte, want het is een goed middel voor zelfrelativering. Als u met zichzelf kunt lachen, zal ook uw oogappel dat leren en zal hij zich veel minder vlug gekwetst voelen en beter van zich kunnen afbijten. Humor is immers ook een wapen!

Een ouder die met zichzelf kan lachen, stuurt een onderliggende boodschap uit: "Nee, ik ben niet almachtig, ik weet dat ik soms een belachelijk figuur sla." Hij komt vrijwillig van zijn voetstuk om dichter bij zijn kind te komen. En als ouders de gaven van de zelfspot bezitten, is het makkelijker om ze graag te blijven zien, zelfs de dag dat ze hun kleine kantjes laten zien.

Humor vijlt de scherpe kantjes af. Het valt niet altijd mee om gehoorzaamheid af te dwingen en ruzies te beslechten. Humor maakt dat allemaal een stuk makkelijker. Ouders hoeven niet langer te roepen, zich agressief op te stellen en hun kinderen schrik in te boezemen. En kinderen begrijpen de boodschap van ma of pa maar al te goed: "Ik wil me niet boos maken, maar zoek liever een oplossing waarbij ik mijn goed humeur kan bewaren." Ze kiezen voor die oplossing omdat ze praktisch en positief is!

Samen lachen, is uiteindelijk een vorm van intimiteit, van emotioneel contact. Het is zoiets als samen gelukkig in dezelfde richting kijken, zonder ronkende liefdesverklaringen af te leggen.

Artikel gepubliceerd door op 27/01/2004

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten