Humeruskopluxatie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Ontwrichting; toestand in een gewricht, waarbij het normale contact tussen de gewrichtsvlakken geheel of gedeeltelijk is opgeheven. In het laatste geval spreekt men van een subluxatie. De gewrichtseinden kunnen hierbij beschadigd zijn, zodat er dan in feite een luxatie en een fractuur bestaan.
Ontwrichting van de kop van het opperarmbeen wordt meestal veroorzaakt door een val op de gestrekte arm met de arm in externe rotatie. De belangrijkste verschijnselen zijn:
- zwelling;
- pijn;
- volledig functieverlies;
- uitwendige deformatie.
De behandeling bestaat uit repositie, bij voorkeur onder algemene narcose, daarna een adductieverband gedurende twee tot drie weken.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Halzen zijn broos Geüpdatet op 02/12/2003 - 00h00

De hals is ongetwijfeld de kwetsbaarste schakel in de keten van ons gestel. Zo lopen we makkelijk een halsverrekking op. Vooral vrij brutale sporten zijn hier de boosdoeners. Voorzichtigheid is dan ook geboden!

Algodystrofie: lijdende handen en voeten Gepubliceerd op 13/03/2017 - 14h21

Algodystrofie is een pijnlijk syndroom aan hand, voet, of een heel lidmaat dat gepaard gaat met motorische en trofische (betreffende de voeding van de weefsels) stoornissen en een uitgesproken ontkalking van de botmassa. Achter de term algodystrofie...

Meer artikels