• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  11 mening
 • Getuigenissen (0)

Huiskat: hoe bereid ik ze voor op de vrijheid?

Huiskat: hoe bereid ik ze voor op de vrijheid?

Een kat de vrijheid geven die altijd binnen heeft gewoond, is niet zonder risico’s. Toch loont het de moeite als u er de kans toe hebt. Uw kat zal er zich beter door voelen en ze krijgt ook veel meer bewegingsruimte! Deze tips kunnen uw kat op weg helpen naar meer zelfstandigheid.

Nieuw territorium

Onze huiskatten zijn om praktische redenen vaak binnenhuiskatten, zeker in stedelijk gebieden. Veel katten hebben nog nooit contact gehad met de buitenwereld. Maar bij een verhuizing, bij de adoptie van een buitenkat of bij een langere vakantieperiode op het platteland, moet een kat soms haar vaste, besloten en ook beperkte territorium verlaten en komt ze plots in de natuur terecht. Katten zijn dieren die er een territorium op na houden. Zo gauw u de deur open doet of een kattenluikje hebt geplaatst, zal ze haar nieuwe territorium gaan verkennen en ook uitbreiden. Deze manier van leven staat dichter bij haar fysiologische behoeften. Ze zal op verkenning kunnen gaan, jagen, contact hebben met soortgenoten…

Eerst beschermen

Voor u uw kat de ultieme vrijheid schenkt, moet u haar wel beschermen tegen een aantal heel besmettelijke virussen die ze bij contact met soortgenoten kan oplopen. Als uw kat nog nooit is ingeënt, moet u eerst twee vaccinspuitjes laten zetten met een maand ertussenin. Dan pas is ze volledig beschermd. Sterilisatie is ook absoluut nodig, enerzijds om de overbevolking van katten tegen te gaan (want er zijn er al heel wat in onze steden) en anderzijds om haar te beschermen tegen het FIV-virus (feline immuundeficiëntie-virus). Daarvoor bestaat namelijk geen vaccin. Het virus wordt overgedragen via de voortplanting of via wonden opgelopen bij het vechten. Ook bescherming tegen vlooien is aangeraden.
Zorg ook dat uw kat duidelijk geïdentificeerd kan worden via een elektronische chip en een halsband met een plaatje waarin uw telefoonnummer is gegraveerd. Als uw kat vastzit in een eigendom of gekwetst is en door iemand anders gevonden wordt, kunt u op die manier snel op de hoogte worden gebracht.

Artikel gepubliceerd door op 23/05/2011

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten