• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Huiselijke ongevallen: kent u de preventieve maatregelen?

Huiselijke ongevallen: kent u de preventieve maatregelen?

Een ongeluk is snel gebeurd… Wie de risico's kent en weet hoe hij moet reageren, kan heel wat ongelukken voorkomen die anders misschien dramatische gevolgen zouden kunnen hebben. Elk jaar sterven veel te veel mensen ten gevolge van ongevallen die plaatsvinden tijdens dagelijkse activiteiten. Meestal gaat het om kinderen en bejaarden.

Iemand op de hoogte brengen dat ik aan een bergwandeling ga beginnen…

… is van het allergrootste belang.

Iemand vooraf op de hoogte brengen, is onontbeerlijk. U moet vermelden welke weg u zult volgen en u doet er goed aan een gsm mee te nemen.

 

Voordat ik begin te knutselen…

… doe ik mijn trouwring uit.

Een trouwring of eender welke andere ring kan een ongeval veroorzaken waarbij u zelfs een vinger kunt kwijtraken.

 

Ik ga dit weekend doe-het-zelven. Ik koop het noodzakelijke materiaal en de producten dus vooraf:

Ik koop precies wat ik nodig heb.

Onderhoudsproducten, verf… zijn vaak chemisch en giftig. U doet er dus goed aan alleen te kopen wat u echt nodig hebt, zodat u thuis geen overbodige producten moet bewaren.

 

Het gebruik van oordopjes om het gehoor te beschermen, is…

… noodzakelijk tijdens elke activiteit waarbij ik blootgesteld word aan (te veel) lawaai, en dat zowel professioneel als tijdens mijn vrije tijd.

Doe-het-zelven, tuinieren (grasmaaier, kettingzaag...), maar ook muziek en sommige professionele activiteiten kunnen leiden tot een verhoogd risico op gehoorbeschadiging. Het gebruik van oordopjes is bijgevolg aanbevolen.

 

Om me niet te verbranden bij het eten van voedingsmiddelen, verwarm ik ze…

… in een pan.

Op voorwaarde dat u het handvat van de pan naar binnen draait, is deze manier van verwarmen te verkiezen boven de microgolfoven. Deze heeft het nadeel dat de warmte niet homogeen wordt verdeeld. Als u niet gaat roeren, zullen de voedingsmiddelen op sommige plaatsen zeer heet zijn en op andere amper lauw. Daarom is het bijvoorbeeld af te raden zuigflessen en babyvoeding in de microgolfoven op te warmen.

 

Om een barbecue of een open haard aan te steken, gebruik ik…

… een aanmaakblokje dat speciaal daarvoor bestemd is.

Alcohol verhoogt aanzienlijk het risico op ongevallen met brandwonden tot gevolg. Gebruik in dit geval dus nooit alcohol!

 

Een baby kan al verdrinken in…

… 10 cm water.

Als er geen toezicht is, kan een baby zeer snel en in zeer weinig water verdrinken. Een baby in het water of op een verzorgingstafel mag u nooit uit het oog verliezen!

 

Een stoel naast een venster plaatsen, is…

geen goed idee.

Kinderen hebben de neiging om op een stoel te kruipen of te gaan staan, met een verhoogd risico om uit het raam te vallen tot gevolg.

 

Om het risico op valpartijen te beperken…

… is vast tapijt te verkiezen.

Op voorwaarde dat het vast tapijt degelijk aangebracht is en niet loskomt, ligt bij deze vloerbedekking het risico op valpartijen lager en bovendien breekt vast tapijt de schok. Op een tegel- of parketvloer kan men gemakkelijker uitglijden, vooral als hij niet volledig droog is. Wees ook zeer voorzichtig met tapijten, die gevaarlijk kunnen zijn. Ze moeten voorzien zijn van een antisliplaag en ze mogen geen omkrullende hoeken hebben.

 

In een woning moeten de ventilatiegaten…

… goed vrij zijn.

Vooral tijdens de wintermaanden gaat een gebrek aan verluchting en ventilatie gepaard met een risico op koolmonoxide- of CO-vergiftiging. Dit gas ontstaat bij onvolledige verbranding: schouwbrand, verwarming, oven, geiser… Zorg ervoor dat regelmatig gecontroleerd wordt of verwarmingsketels en geisers goed functioneren. Bovendien moeten schoorstenen tijdig worden schoongemaakt en ventilatiegaten mogen op geen enkele manier worden afgesloten.

 

Artikel gepubliceerd door op 28/03/2011

Bronnen: Website van het Frans ministerie van volksgezondheid en van het Frans nationaal instituut voor preventie en gezondheidsopvoeding (Inpes), www.prevention-maison.fr, geraadpleegd op 16 maart 2011.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten