Anne Pensis, Dierenarts

Huisdieren: Ook honden hebben soms nood aan kinesitherapie!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 01/04/2008 - 00h00
-A +A

Kinesitherapie kan honden helpen wanneer ze ziek zijn, herstellend of erg sportief. De therapie wordt toegepast door dierenartsen en ook door kinesitherapeuten die een opleiding kregen over de anatomie en de fysiologie van de hond.

Kinesitherapie verhoogt het comfort van de hond

Na een ongeval (fractuur, peesletsel, ligamentproblemen) of chirurgie van de ledematen of de rug (discus hernia bijvoorbeeld) en wanneer een jonge of oudere hond met artrose kampt (dysplasie van de heup of de elleboog) kan kinesitherapie helpen. Dat is ook het geval voor gezonde honden die jagen of aan competitiesport doen met het oog op optimale prestaties. De duur en de frequentie van de behandeling met kinesitherapie (twee keer per week tot twee keer per maand) wordt bepaald in functie van de behoefte. Uw hond kan verzorgd worden met massages, manipulaties en mobilisaties van de spieren en gewrichten van ledematen en van de rug. Indien nodig zal hij trainen op een looptapijt.

Ontspannende massages

Massages en manipulaties van de ledematen en de rug van uw viervoeter, hebben een weldoend effect op een aantal vlakken. Vanuit psychologisch standpunt en ook wat de zenuwen betreft, zal de hond zich kalmeren en minder pijn lijden. Ook de bloedsomloop ondervindt positieve effecten van de behandeling zoals de resorptie van oedeem. Spiercontracturen nemen progressief af om aan het einde van de behandelingssessie voor een aangenaam en ontspannen gevoel zorgen.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 01/04/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Water voor de verzorging van uw hond Geüpdatet op 11/10/2005 - 00h00

Artrose, spier- en botblessures ter hoogte van de poten, overgewicht, rugproblemen: uw hond lijdt. Naast de 'klassieke' medische en heelkundige behandelingen kunt u zijn pijn ook verlichten en zijn herstel bespoedigen met hydrotherapie.

Mijn hond heeft diarree. Wat moet ik doen? Gepubliceerd op 25/08/2015 - 11h31

Zachte, lopende of bloederige stoelgang bij uw hond zijn allemaal tekenen dat er iets mis is met zijn spijsvertering. En dat uit zich in diarree . Enkele eenvoudige ingrepen volstaan al om de darmwerking van uw vriend te herstellen!

Vergiftigingen bij honden en katten Geüpdatet op 08/12/2004 - 00h00

Onze geliefde viervoeters kunnen niet altijd onderscheid maken tussen gezond en schadelijk voedsel! Soms zijn ze zo uitgehongerd of nieuwsgierig dat ze aan alles likken of knabbelen wat onder hun poten komt. Bepaalde producten houden echter bijzonder...

Meer artikels