• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Huidschimmelinfecties: de valstrikken van de zomer

Huidschimmelinfecties: de valstrikken van de zomer

Huidschimmelinfecties (mycosen) zijn meestal onschuldig, ook al veroorzaken ze veel last. Ze kunnen alle lichaamsdelen treffen, met een voorkeur voor warme en vochtige zones, zoals de voeten en de huidplooien. Deze oppervlakkige schimmelinfecties kunnen meestal goed verzorgd worden, op voorwaarde dat de behandeling correct wordt toegepast. Hygiënevoorzorgen zijn essentieel om te vermijden dat het terugkomt.

Soms wordt uw vakantie gedeeltelijk verpest door een huidschimmelinfectie. Die wordt veroorzaakt door microscopische schimmels die zich ontwikkelen in de oppervlaktelaag van de huid. Ze wordt meestal bevorderd door warmte, vochtigheid en transpiratie, en komt dan ook vaker voor 's zomers.

De verantwoordelijke schimmels

De boosdoeners kunnen twee soorten schimmels zijn: dermatofyten, die overgebracht worden door een besmet dier, een besmette persoon of via een vochtige ondergrond, en gisten (vooral Candida), die van nature aanwezig zijn in het lichaam en in bepaalde omstandigheden (vochtigheid, stress, het nemen van geneesmiddelen enz.) een infectie kunnen veroorzaken. De typische symptomen van een schimmelinfectie zijn: lokale roodheid, jeuk en huidschilfers aan de oppervlakte. Bij Candida verschijnen er veeleer witte puistjes rond een sijpelende zone.

Een schimmelinfectie herkennen naar gelang de plaats

Eén van de meest voorkomende schimmelinfecties is een voetinfectie. Ze gaat gepaard met hevige jeuk en kloven tussen de tenen, met witte schilfers. Het gaat hier om de zogenaamde atletenvoet, waarvan alleen de naam flatterend is! Ze wordt bevorderd door transpiratie, verweking en het dragen van gesloten rubberen schoenen. De besmetting kan gebeuren via de ondergrond van het strand of het zwembad. In de huidplooien, onder de borsten of tussen de dijen gaat het vooral om candidiasis, met als symptomen: rode uitslag met een branderig gevoel, jeuk, witachtige afzettingen en uitsijpelend vocht uit de huidplooi. "Herpes circinatus" wordt veroorzaakt door contact met een hond of kat en treft meestal de armen of het gezicht. Deze schimmelinfectie, die niets te maken heeft met het herpesvirus, uit zich door rode, ringvormige plekken die geleidelijk groter worden. "Eczeem marginatum van Hebra" komt vooral voor bij mannen en treft de bovenkant van de dijen. Er verschijnen rode vlekken tussen de dijen en de balzak die zich uitbreiden naar de lies en hevig jeuken. "Pityriasis versicolor" is een zeer vaak voorkomende mycose die veroorzaakt wordt door een gist die van nature bij iedereen aanwezig is. Ze wordt bevorderd door bepaalde factoren, zoals warmte, vochtigheid en transpiratie. Vandaar dat ze vooral 's zomers voorkomt en een ongelijkmatige bruining veroorzaakt: er verschijnen witte of bruine plekken op schouders, rug en décolleté die makkelijk afschilferen. Ze verloopt zonder symptomen en is alleen hinderlijk door de lelijke plekken en omdat ze de neiging heeft om zich uit te breiden en terug te komen.

Artikel gepubliceerd door op 17/08/2004

Bronnen: Bron: FMC Hebdo nr. 81 27 juni 2000 Mycoses. Clayton. Medsi - Zakatlas

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Schimmelinfectie

 • Elke door een schimmel veroorzaakte aandoening.
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
GIDS ZIEKTEN EN AANDOENINGEN
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden