• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Huidkanker: voorkomen en genezen

Huidkanker: voorkomen en genezenHuidkanker is de frequentste vorm van kanker, maar ook de kanker die het best geneest. In Europa stijgt de frequentie van huidkanker snel. Als u een verdacht huidletsel opmerkt, zou u tijdig uw arts moeten raadplegen. Anderzijds moet blootstelling aan de zon zoveel mogelijk worden vermeden om kanker te voorkomen, en dat geldt vooral voor kinderen.

Welke zijn de oorzaken?

Er zijn twee grote types huidkanker: carcinoom en melanoom. Een carcinoom ontstaat uit de cellen van de opperhuid (of epidermis) terwijl een melanoom ontstaat uit de melanocyten, de cellen die het melaninepigment vormen.Carcinoom is de frequentste vorm van huidkanker. Er bestaan twee vormen van: het basocellulair carcinoom dat nooit metastaseert en het spinocellulair carcinoom dat zelden metastasen geeft. De belangrijkste oorzaak van al die vormen van huidkanker is blootstelling aan de zon. Het risico stijgt met de duur van blootstelling, het huidtype (blond of ros), het aantal schoonheidsvlekken (voor melanomen) en als de huid niet wordt beschermd. Zonnesteken tijdens de kinderjaren vormen eenrisicofactor!Foto van een melanoom:

Wanneer een arts raadplegen?

Een basocellulair carcinoom gelijkt op een kleine parel of een kleine witte zone die geleidelijk uitbreidt of een zweer die niet geneest. Een spinocellulair carcinoom gelijkt op een korst die kan bloeden. Risicozones zijn vooral het gelaat, de onderarmen, de schouders en de handen. Een huidletsels dat na 2 maanden niet geneest, is verdacht en u moet dan zeker een arts raadplegen. Melanomen kunnen eender waar op het lichaam voorkomen.

Asymmetrische schoonheidsvlekken met onregelmatige randen die van kleur veranderen en groter en dikker worden, zijn verdacht. Als een schoonheidsvlek één van die tekenen vertoont, moet u een arts raadplegen.

Artikel gepubliceerd door op 24/06/2002

Bronnen: Dr. Renaud Guichard

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten