• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  6 mening
 • Commentaren (0)

Huidkanker: opsporen volgens de ABCDE-criteria

Huidkanker: opsporen volgens de ABCDE-criteria

Elk jaar worden honderden Belgen getroffen door huidkanker. Zoals voor elk type kanker, is ook hier het belangrijkste de kanker vroegtijdig op te sporen. De doeltreffendheid van het opsporen volgens de ABCDE-criteria wordt bevestigd.

Huidkanker: opsporen alvorens een carcinoom zich ontwikkelt!

Het doel: kwaadaardige letsels zo snel mogelijk herkennen. Waarom? Omdat huidkanker in 90% van de gevallen zonder gevolgen kunnen genezen worden, wanneer zij op tijd, d.w.z. in een vroegtijdig stadium, opgespoord worden. Hoe gaat men tewerk om huidletsels zo vroeg mogelijk op te sporen? Daarvoor werden 5 criteria, de ABCDE-criteria, omschreven. Het is uiteraard noodzakelijk om zijn huid regelmatig door een professional uit de gezondheidssector, in dit geval door een dermatoloog, te laten onderzoeken. Het is echter ook zeer belangrijk om regelmatig (een drietal keren per jaar), van kop tot teen, op elk deel van het lichaam een zelfonderzoek van de huid uit te voeren. Een onderling zelfonderzoek bij een echtpaar of binnen het gezin is ten zeerste aanbevolen. Wanneer men op die manier vertrouwd is met zijn eigen huid en met die van zijn partner en zijn kinderen, is het gemakkelijker om nieuwe pigmentvlekken of veranderingen aan een moedervlek op te sporen.

De ABCDE-criteria die u moeten waarschuwen

A zoals Asymmetrie: de vlek is niet cirkelvormig en de twee helften zijn ongelijk.
B zoals onregelmatige Boord: de rand van de vlek is gekarteld, slecht afgebakend en soms is er ook een verhoging of inkeping van het pigment op de huid rond de vlek.
C zoals niet homogene Kleur (Color): de vlek bestaat uit verschillende kleuren (zwart, blauw, brui, rood of wit).
D zoals Diameter: de diameter van de vlek wordt groter, meestal groter dan 6 mm. Dit criterium werd onlangs nog bevestigd door een onderzoek (1).
E zoals Evolutie: elke vlek waarvan het uitzicht in korte tijd verandert (vorm, grootte, dikte, kleur), moet bij u een alarmbel doen rinkelen.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/07/2015
Origineel artikel geschreven door op 20/05/2008

Bronnen: Persdossier van de "Journée nationale de prévention et de dépistage des cancers de la peau" (Nationale dag van de preventie en opsporing van huidkankers), Frans Nationaal Syndicaat van dermato-venerologen, 15 mei 2008; (1) Abbasi N.B. en coll., Archives of Dermatology, 2008.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten