• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Huidkanker: nieuwe hoop

Huidkanker: nieuwe hoop Amerikaanse wetenschappers berichtten zopas over een spectaculaire genezing van een melanoom (huidkanker): een heel aanzienlijke tumor verdween op twee maanden tijd en is twee jaar later nog altijd niet terug. Tekst en uitleg over een spectaculaire genezing.

Huidkanker en immunotherapie

De patiënt, een man van 52 jaar, had een melanoom, de meest gevaarlijke vorm van huidkanker. De tumor bevond zich in een gevorderd stadium en er waren ook heel wat metastasen, onder meer ter hoogte van een long en in de sympathische liesklieren.
De klassieke behandelingen faalden en voor het eerst werd hem een experimentele therapie aangeboden. De behandeling bestond uit het wegnemen van cellen van het immuunsysteem en ze te klonen vooraleer ze via injecties opnieuw in de bloedcirculatie te brengen.

De cellen in kwestie waren T lymfocyten, de sleutelcellen van het immuunsysteem, die verwijderd kunnen worden via een eenvoudige bloedname. Ze werden in cultuur gebracht in een laboratorium waar ze zich ontwikkelen in aanwezigheid van een tumoraal antigen dat tot uiting kwam in 50 à 75% van de kankercellen van de patiënt. Uiteindelijk slaagden de onderzoekers er in om miljoenen cellen aan te maken die specifiek gericht waren tegen kankercellen.
Via een infuus werden ze probleemloos opnieuw toegediend aan de patiënt zonder dat ze afgestoten werden. Het waren namelijk gekloonde cellen van de patiënt. De neveneffecten van de behandelingen waren eerder bescheiden: matige koorts en spierpijn gedurende een aantal dagen.

Een succes

Twee maanden later bleek op de beelden van een onderzoek met een scanner dat de tumor en de metastasen helemaal verdwenen waren. Vandaag, twee jaar later, is de kanker nog altijd weg. De remissie is volledig en van lange duur. De techniek op basis van immunotherapie had in dit geval een spectaculair effect. Er moet nog meer onderzoek gevoerd worden, maar als de doeltreffendheid van deze therapie bevestigd wordt dan zou ze toegepast kunnen worden in 25% van de gevallen van een gevorderd melanoom.

Artikel gepubliceerd door op 15/07/2008

Bronnen: Hunder N. et coll., New England Journal of Medicine, juni 2008.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten