Huidkanker: is het papillomavirus een risicofactor?

Gepubliceerd door Fondation ARC pour la recherche sur le cancer op 14/09/2012 - 15h33
-A +A

Volgens resultaten van een internationale studie zouden infecties door bepaalde types van het papillomavirus een risicofactor voor huidkanker kunnen zijn.

PUB

De risicofactoren voor huidkanker

Blootstelling aan de zon is nog altijd de belangrijkste risicofactor voor huidkanker, maar uit nieuwe gegevens blijkt dat ook bepaalde types van het papillomavirus een rol zouden kunnen spelen.

Deze gegevens zijn afkomstig van een internationale studie bij 300 gezonde mensen en 173 patiënten met een spinocellulair carcinoom (een van de drie meest voorkomende vormen van huidkanker - de twee andere zijn melanomen en basocellulaire carcinomen).

Bij alle deelnemers werd gezocht naar antilichaampjes die wezen op het bestaan van een infectie die veroorzaakt werd door papillomavirussen.

Er bestaan verschillende types van het papillomavirus. Sommige - zoals de types die baarmoederhalskanker veroorzaken - tasten de slijmvliezen aan, andere tasten de huid aan.

 

Huidpapillomavirussen zouden het risico op huidkanker vergroten

De studie heeft een significant verband aangetoond tussen het feit dat iemand is aangetast met huidpapillomavirussen en het feit dat hij een spinocellulair carcinoom ontwikkeld heeft.

Het precieze mechanisme waardoor de virussen het ontstaan van huidkanker stimuleren, blijft wel nog onduidelijk.

 Wat moet u in de praktijk doen? Als u besmet bent met een huidpapillomavirus, moet u uw huid aandachtig controleren, vooral dan de schoonheidsvlekken. En aarzel niet om uw huid te laten onderzoeken door een dermatoloog!

Gepubliceerd door Fondation ARC pour la recherche sur le cancer op 14/09/2012 - 15h33

ARC, E. B. - M. Iannacone et coll. « Epidemiology, Biomarker & Prevention », online publicatie op 15 juni 2012.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Huidkanker: voorkomen en genezen Geüpdatet op 24/06/2002 - 00h00

Huidkanker is de frequentste vorm van kanker, maar ook de kanker die het best geneest. In Europa stijgt de frequentie van huidkanker snel. Als u een verdacht huidletsel opmerkt, zou u tijdig uw arts moeten raadplegen. Anderzijds moet blootstelling aa...

Huidkanker: de kinderjaren spelen een belangrijke rol Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Huidkankers komen steeds vaker voor en sommige zijn zelfs uiterst gevaarlijk. U doet er goed aan ze zo vroeg mogelijk op te sporen door uw huid regelmatig te onderzoeken. Hoe sneller een behandeling opgestart wordt, des te doeltreffender ze is. Het a...

Zonnebank: gevaarlijk! Geüpdatet op 23/02/2002 - 00h00

Zonnebanken verdubbelen het risico op huidkanker. Dit blijkt uit een studie van de dermatologen uit New Hampshire. Het risico is nog groter als jonge mensen onder de zonnebank gaan liggen. Resultaten die moeten aanzetten het gebruik van zonnebanken t...

Meer artikels