Huidkanker: hoop voor mensen met melanoommetastasen

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/09/2006 - 00h00
-A +A

Melanoom is een vorm van huidkanker die wanneer hij te laat opgespoord wordt -als er al metastasen zijn (de verspreiding van kankercellen)- een slechte prognose heeft. Maar een nieuwe behandeling ziet er alvast veelbelovend uit.

PUB

Immunotherapie en melanomen

Professor Steven Rosenberg staat aan de top van het kankeronderzoek. Hij is arts en wetenschapper aan het Amerikaanse National Cancer Institute en stond aan de wieg van het gebruik van interferonen en interleukines bij patiënten met melanoom en nierkanker-metastasen. Met andere woorden, patiënten voor wie het een behandeling van de laatste hoop was.
Professor Rosenberg publiceerde zopas de resultaten van bijzonder boeiend onderzoek dat nieuwe hoop biedt voor patiënten bij wie het melanoom niet reageerde op interferonen en interleukines. Bij zeventien patiënten nam hij normale bloedlymfocyten (witte bloedcellen) weg die hij genetisch wijzigde om ze te doen reageren op kankercellen. Nadat hij ze vermenigvuldigde in een cultuur, spoot hij de cellen weer in bij de patiënten.
Het gaat hier om immunotherapie als wapen tegen kankercellen. De 'behandelde' bloedcellen zijn in staat om door te dringen tot de tumor om die zo van binnenuit te vernietigen.

Van de zeventien patiënten die zo behandeld werden, zijn er twee na een jaar en een half behandelen helemaal vrij van kanker. Dat is een uitzonderlijke resultaat, te meer omdat de patiënten een van de slechtst mogelijke kankerprognoses hadden.

Hoop voor andere kankerpatiënten

Professor Rosenberg stelt dat deze techniek waarbij algemene eigenschappen van cellen overgedragen worden, ook toegepast kan worden bij andere soorten kanker.

De immunotherapie biedt toekomstperspectieven en wereldwijd lopen er heel wat onderzoeken om deze therapie verder te ontwikkelen.

Maar er zijn nu alvast een aantal dingen die u kunt doen:

  • Als men kanker heeft, dan is het belangrijk dat men zich informeert over de ervaring van het team dat instaat voor de behandeling. Dat helpt om van de meest recente behandelingen te kunnen 'profiteren';
  • En het is essentieel dat men alles doet om kanker te voorkomen, hoe langer de ziekte vermeden kan worden, hoe groter de kans dat er een nieuwe, doeltreffende therapie voorhanden is.
Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/09/2006 - 00h00 Morgan et al. Sciencexpress, 31 augustus 2006
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Huidkanker: de doorbraak van PET Geüpdatet op 27/04/2004 - 00h00

PET - dat staat voor positron emissie tomografie - is een moderne beeldvormingstechniek die bijzonder doeltreffend blijkt bij de diagnose van één van de gevaarlijkste huidkankers: melanoom.

Huidkanker: een hoopgevend gen Geüpdatet op 01/07/2002 - 00h00

Men heeft onlangs een gen geïdentificeerd dat een rol speelt bij het melanoom, de ernstigste vorm van huidkanker. Dat is eventueel een interessante denkpiste voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Melanoom in het oog: een moeilijk opspoorbare kanker Geüpdatet op 13/06/2014 - 12h30

Een oculair melanoom of melanoom in het oog is een zeldzame kanker waarbij de symptomen vaak ook vrij laat verschijnen. Die twee kenmerken bemoeilijken een vroegtijdige diagnose. Hoe manifesteert zich een melanoom in het oog?

Melanoom: loop ik een risico en wat eraan doen? Gepubliceerd op 06/08/2012 - 21h45

Hoewel melanoom slechts 10% van alle huidkankers uitmaakt, is het bijzonder agressief en is de prognose slecht. Melanoom wordt dan ook beschouwd als de ernstigste huidkanker . Vandaar het belang van een goede preventie en een tijdige opsporing.

Meer artikels