• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Huidkanker: hoop voor mensen met melanoommetastasen

Huidkanker: hoop voor mensen met melanoommetastasen Melanoom is een vorm van huidkanker die wanneer hij te laat opgespoord wordt -als er al metastasen zijn (de verspreiding van kankercellen)- een slechte prognose heeft. Maar een nieuwe behandeling ziet er alvast veelbelovend uit.

Immunotherapie en melanomen

Professor Steven Rosenberg staat aan de top van het kankeronderzoek. Hij is arts en wetenschapper aan het Amerikaanse National Cancer Institute en stond aan de wieg van het gebruik van interferonen en interleukines bij patiënten met melanoom en nierkanker-metastasen. Met andere woorden, patiënten voor wie het een behandeling van de laatste hoop was.
Professor Rosenberg publiceerde zopas de resultaten van bijzonder boeiend onderzoek dat nieuwe hoop biedt voor patiënten bij wie het melanoom niet reageerde op interferonen en interleukines. Bij zeventien patiënten nam hij normale bloedlymfocyten (witte bloedcellen) weg die hij genetisch wijzigde om ze te doen reageren op kankercellen. Nadat hij ze vermenigvuldigde in een cultuur, spoot hij de cellen weer in bij de patiënten.
Het gaat hier om immunotherapie als wapen tegen kankercellen. De 'behandelde' bloedcellen zijn in staat om door te dringen tot de tumor om die zo van binnenuit te vernietigen.

Van de zeventien patiënten die zo behandeld werden, zijn er twee na een jaar en een half behandelen helemaal vrij van kanker. Dat is een uitzonderlijke resultaat, te meer omdat de patiënten een van de slechtst mogelijke kankerprognoses hadden.

Hoop voor andere kankerpatiënten

Professor Rosenberg stelt dat deze techniek waarbij algemene eigenschappen van cellen overgedragen worden, ook toegepast kan worden bij andere soorten kanker.

De immunotherapie biedt toekomstperspectieven en wereldwijd lopen er heel wat onderzoeken om deze therapie verder te ontwikkelen.

Maar er zijn nu alvast een aantal dingen die u kunt doen:

 • Als men kanker heeft, dan is het belangrijk dat men zich informeert over de ervaring van het team dat instaat voor de behandeling. Dat helpt om van de meest recente behandelingen te kunnen 'profiteren';
 • En het is essentieel dat men alles doet om kanker te voorkomen, hoe langer de ziekte vermeden kan worden, hoe groter de kans dat er een nieuwe, doeltreffende therapie voorhanden is.

Artikel gepubliceerd door op 26/09/2006

Bronnen: Morgan et al. Sciencexpress, 31 augustus 2006

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten