• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Huidkanker: de doorbraak van PET

Huidkanker: de doorbraak van PETPET - dat staat voor positron emissie tomografie - is een moderne beeldvormingstechniek die bijzonder doeltreffend blijkt bij de diagnose van één van de gevaarlijkste huidkankers: melanoom.

Melanoom (huidtumor) is de kanker die de voorbije veertig jaar het sterkst is toegenomen: hij is in veertig jaar tijd verdrievoudigd. Die sterke stijging is gedeeltelijk te verklaren door de opsporingscampagnes en de sensibilisering van het grote publiek en de gezondheidsprofessionals.

Blootstelling aan de zon, schoonheidsvlekken en sommige genetische eigenschappen worden beschouwd als risicofactoren voor dit soort kanker, dat bij mannen meer voorkomt op de rug en bij vrouwen meer op de benen, met een incidentiepiek tussen 40 en 50 jaar. Maar opgelet: in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, ontwikkelt melanoom zich meestal "de novo", met andere woorden: is het meestal geen ontaarding van een al bestaande schoonheidsvlek. Dus als er een vlek verschijnt op uw huid, als die vlek groeit of haar randen onregelmatig worden, moet u een dermatoloog raadplegen, zodat een eventueel melanoom tijdig kan worden opgespoord.

De diagnose berust systematisch op operatieve verwijdering. Alleen deze biopsie, gevolgd door een laboratoriumanalyse, kan het vermoeden van melanoom bevestigen en de dikte ervan meten (via berekening van de index van Breslow). Van die resultaten hangen een eventuele nieuwe operatie en een adjuvante behandeling af (helaas hebben beide methoden vandaag nog altijd slechts een beperkte doeltreffendheid).

De dikte van de tumor is een zeer belangrijke factor, want vanaf één millimeter verhoogt de kans dat de kankercellen beginnen uit te zaaien. In dat geval spreken we van metastasen. Die zijn moeilijk op te sporen en te lokaliseren; vandaar dat er vaak verschillende onderzoeken uitgevoerd worden (botscintigrafie, scanners, echografie van de klierzones, MRI). In dit domein biedt TEP voordelen in vergelijking met de genoemde procédés. De gevoeligheid en de specificiteit voor het opsporen van metastasen bedraagt immers ongeveer 90 %. Het PET-onderzoek moet uitgevoerd worden op het hele lichaam, want de metastasen kunnen om het even welk ander orgaan aantasten; de kankercellen verspreiden zich immers via het bloed en de lymfeklieren. Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Artikel gepubliceerd door op 27/04/2004

Bronnen: Le Quotidien du Médecin, 6 april 2004.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten