Huidaandoeningen

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Wat is acne?

Acne ("jeugdpuistjes") is een huidaandoening die meestal in de puberteit begint. Meer dan de helft van alle tieners heeft er last van, al zie je er bij de een meer van dan bij de ander.

Omdat acne zo veel voorkomt, weet iedereen eigenlijk wel hoe het er uitziet: een vette huid met zwarte puntjes (de zogenoemde meeëters of "comedonen"), en als het een beetje tegenzit ook nog rode pukkels, en puistjes met gele puskopjes.

Hoewel acne een onschuldige huidaandoening is, kan je leven er behoorlijk door worden vergald.

Ziet acne er bij iedereen hetzelfde uit?

Nee, acne kan overal op het lichaam ontstaan. Behalve in het gezicht kunnen de pukkels en puistjes ook voorkomen op de rug en op de borst, op de schouders, in de hals of in de nek.

Acne uit zich niet bij iedereen op dezelfde manier. Soms blijft het bij een vette huid met kleine witte bultjes, al of niet voorzien van een zwart punt (comedonen-acne). In andere gevallen staan ontstekingsverschijnselen meer op de voorgrond. Rode pukkels ("papels"), puistjes ("pustels"), pijnlijke onderhuidse knobbels of cysten (met talg gevulde holten) bepalen dan het uiterlijk.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Er zijn meerdere soorten acne Geüpdatet op 19/01/2009 - 00h00

Rode vlekken, mee-eters, zwarte of witte puntjes... acne kan onder verschillende vormen voorkomen. Meestal verdwijnt het ongemak aan het einde van de puberteit, al hebben sommige mensen er ook nadien nog last van.

Acne en zwarte puntjes: ik heb puistjes, wat moet ik doen? Gepubliceerd op 18/11/2013 - 10h25

Er bestaan heel wat verzorgingsproducten tegen puistjes. Welke zijn onmisbaar om ze kwijt te raken, ze te camoufleren en weer een mooie huid te krijgen? Welke producten moet u kiezen voor zwarte puntjes en acnepuistjes?

Huid met hindernissen Geüpdatet op 28/08/2007 - 00h00

Uit een recent onderzoek blijkt dat de meeste vrouwen op volwassen leeftijd last hebben van hinderlijke huidonvolkomenheden: verwijde poriën, roodheid, glimmende vlekken, onregelmatige huidkorrel, enz. Acne op jonge leeftijd speelt geen rol bij het o...

Tien gangbare opvattingen over acne Geüpdatet op 19/04/2011 - 10h48

Acne komt heel veel voor bij jonge mensen. Acnepuistjes - soms zijn ze meer, soms minder uitgesproken - kunnen het leven van onze jeugd grondig vergallen. Maar er bestaan heel wat fabeltjes rond. Kunt u feiten en fictie onderscheiden?

Meer artikels