• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Houdt overbescherming van kinderen risico's in?

Houdt overbescherming van kinderen risico's in?Er zijn ouders die uit gebrek aan ervaring of omdat ze angstig zijn, hun kinderen overbeschermen. Maar dat blijkt precies een averechts effect te hebben. Tekst en uitleg.

Laat het kind zelf ervaringen opdoen

'We spreken van overbescherming als het kind erdoor in zijn ontwikkeling wordt geremd', verklaart Stéphane Clerget*, kinderpsychiater. Ouders moeten hun kind vooral begeleiden en zich niet tegen nieuwe ervaringen verzetten. Het is bijv. beter het kind niet de hele dag in de box te laten zitten, het huis te laten onderzoeken (onder het waakzame oog van een volwassene) en buikpijn niet dadelijk te dramatiseren. In dat laatste geval "zou het kind zijn ouders nadien kunnen manipuleren", merkt de psychiater nog op. "Zodra er iets tegengaat, zal het kind ziekte veinzen en zal deze methode ook op anderen uitproberen.'

Overbeschermd... en angstig

Alsde moeder (en minder vaak de vader, die de balans in evenwicht tracht te brengen) angstig is, kan het kind op twee manieren reageren.

 • Sommige kinderen worden medeplichtig aan de overbescherming en zullen zich enkel veilig voelen binnen de relatie met hun moeder. Daarbuiten zijn ze over het algemeen bang, ze hebben geen vertrouwen en zullen moeilijk naar anderen toegaan. Wat vriendschapsrelaties betreft, zullen ze zich eerder hechten aan iemand die sterker is, die hun bescherming kan bieden.
 • Andere kinderen daarentegen zullen halsbrekende toeren uithalen en grote risico's nemen, maar dit is een minderheid.
'Het is een manier om zich te verzetten tegen de bescherming van de ouders en zijn onafhankelijkheid ten opzichte van zijn ouders te bevestigen', stelt Stéphane Clerget. "De angst van de moeder zou ook kunnen geruststellen, alsof ze schrik heeft voor twee."Maar in beide gevallen zal het voor de kinderen moeilijk zijn te weten waar het echte gevaar schuilt omdat ze niet hebben geleerd de gevaren in te schatten...Stéphane Clerget is auteur van 'Nos enfants aussi ont un sexe', verschenen bij Robert Laffont.

Artikel gepubliceerd door op 03/06/2002

Bronnen: ©Psychonet production

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten