PUBLICITÉ

Houdt bridgen onze hersenen jong?

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 13/01/2014 - 10h50
-A +A

Zou een spel van 52 kaarten meer dan om het even welk geneesmiddel in staat zijn om onze hersenen jong te houden?

Onderzoekers tonen tegenwoordig veel belangstelling voor de voordelen van het bridgen. Regelmatig bridgen zou de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer vertragen.

PUB

Bridgen, populair en efficiënt voor oudere mensen

Risico op dementie
Wetenschappers weten nu al dat het risico op dementie beïnvloed kan worden door onze erfelijke bagage, onze eetgewoonten en de mate waarin we lichaamsbeweging hebben. Maar het wordt almaar duidelijker dat ook het in stand houden van een intellectuele activiteit – kruiswoordraadsels invullen, lezen – de opkomst van dementiesymptomen kan vertragen. Bridgen wordt de koning van de spelen genoemd. Het spel vergt zowel strategie, logische deductie, concentratievermogen als geheugen. Nu blijkt het een uitgelezen bondgenoot te zijn om onze cognitieve functies te onderhouden.

Bridgen, een uitdaging voor onze hersenen
In tegenstelling tot andere meer "mechanische" spelen heeft bridgen inderdaad het voordeel dat de speler voortdurend geconfronteerd wordt met nieuwe situaties, en dat door de vele mogelijke combinaties van de kaarten en de door de partners toegepaste strategieën.
Het is bekend dat hoe meer we gestimuleerd worden om met nieuwe situaties om te gaan, hoe groter onze vaardigheid wordt om dat soort situaties op te lossen. De hersenen zijn een spier en die moet getraind worden. Door de manier waarop het spel ineenzit, zorgt het bridgen er ook voor dat de strategie in de loop van het spel evolueert afhankelijk van nieuwe gefilterde informatie. Een echte uitdaging dus voor de hersenen, want die worden gedwongen om zijwegen te gebruiken in plaats van stereotype en veilige redeneringen te volgen die geen enkel risico inhouden.

Bridgen, een sociaal bindmiddel

Bridge en alzheimer: 75% minder risico
Volgens een Amerikaanse studie (1) zou bridgen, schaken of het bespelen van een muziekinstrument zo duidelijk de risico’s verkleinen dat iemand de ziekte van Alzheimer krijgt.
De voorsprong van het kaartspel zou vooral te verklaren zijn door het sociale karakter ervan.
Bridgen is een echte teamsport waarbij twee partners het opnemen tegen twee andere spelers. Het wakkert zo gevoelens van solidariteit en concurrentie aan. Naast de intellectuele gymnastiek is er dus ook gewoon het spelplezier én het plezier van het winnen, waaruit de spelers alle voordelen kunnen halen.

De eenzaamheid bestrijden
Bridgen is ook een echt sociaal moment dat ook nog vaak buitenshuis plaatsvindt. We weten intussen dat iemand die zich afzondert meer kans loopt om de ziekte van Alzheimer te krijgen. Uit een Franse studie die werd uitgevoerd door INSERM (2) is gebleken dat mensen die minstens twee keer per week een intellectueel stimulerende vrijetijdsbezigheid beoefenen 50% minder kans lopen op dementie of de ziekte van Alzheimer dan mensen die dat minder dan één keer per week doen. Die daling van het risico op dementie lijkt niet op te gaan voor andere vrijetijdsactiviteiten (passieve, fysieke of strikt sociale).

Het elixir van de jeugd zou dus een goed gemixte cocktail zijn van intelligentie en sociaal engagement. Haal de kaarten maar boven!

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 13/01/2014 - 10h50

(1) Verghese, J; et al., The New England Journal of Medicine, 2003. 348 (25): 2508–1. (2) T. N. Akbaraly et al., Neurology, september 2009. Vol. 73 no. 11 854-861

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ