• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Hou uw kinderen uit de zon!

Hou uw kinderen uit de zon! Het wordt tot vervelens toe herhaald: kinderen blijven het best uit de zon. Zonnecrème beschermt ze onvoldoende tegen de negatieve werking van de zon: vroegtijdige huidveroudering, huidkanker, oogletsels, verzwakte afweer, … Wilt u hun kostbare zonnekapitaal behouden, neem dan de drie volgende basisvoorzorgen.

Bijna 55 % van de ouders brengen meer dan 4 uur op het strand door met hun kinderen, ongeacht hun leeftijd. Minder dan één moeder op twee smeert haar kinderen meer dan twee keer per dag in met zonnecrème, en slechts één op de vijf moeders brengt na het baden opnieuw zonnecrème aan. Van alle tijd die we tijdens ons leven doorbrengen in de zon, brengen we meer dan 80 % door vóór ons achttiende. Een ronduit verontrustende vaststelling als we weten dat kinderen bijzonder kwetsbaar zijn voor UV-stralen, zelfs met een doeltreffende zonnecrème! De Belgen mogen zich dan al bewust zijn van de risico's van zonnen, zoals blijkt uit de toegenomen verkoop van zonnecrème, toch stellen ze zichzelf én hun kinderen steeds meer bloot aan de zon. Ze gaan er immers van uit dat zonneproducten hen voldoende beschermen en ze dus onbeperkt op het strand mogen liggen, op elk uur van de dag. Welnu, dat is een zware vergissing! Zelfs de meest doeltreffende zonnecrèmes bieden immers geen voldoende bescherming tegen de zon.

Zonnebrand: de huid van kinderen is dunner en gevoeliger dan die van volwassenen. Als ze te lang in de zon komen, lopen ze meer kans op een zonnesteek. Verminderde afweer: te veel zonnestralen kunnen sommige immuunresponsen verzwakken, wat de kans op infecties verhoogt en de vaccins minder doeltreffend maakt. Huidkankers: tijdens de kinderjaren opgelopen zonnesteken spelen op lange termijn een rol bij de ontwikkeling van huidkanker. 65 tot 90 % van de melanomen, de ernstigste huidkankers, zijn het gevolg van blootstelling aan UV-stralen. Oogletsels: een teveel aan UV-stralen kan oogletsels veroorzaken bij kinderen: hoornvliesontsteking, conjunctivitis en netvliesletsels. Bij volwassenen kan het cataract veroorzaken of versnellen.

Hou u aan drie eenvoudige basisregels:

 • Uur: hou de allerkleinsten uit de zon en stel kinderen alleen bloot aan UV-stralen tijdens de minst warme uren van de dag, d.w.z. vóór 12 uur en na 16 uur.
 • Kledij: bedek zoveel mogelijk hun huid en laat hen een T-shirt, een hoedje en een doeltreffende zonnebril dragen.
 • Zonnecrème: breng op alle blootgestelde lichaamsdelen veel zonnecrème aan met een beschermingsindex van minstens 30. Smeer uw kinderen om de één à twee uur opnieuw in, en systematisch na het pootjebaden.
Neem deze voorzorgsmaatregelen in alle omstandigheden. Het strand en het zwembad zijn niet de enige plaatsen waar kinderen een zonnesteek kunnen oplopen. Het is dus ook opletten geblazen op speelpleinen, in de tuin, tijdens het sporten en tijdens het speelkwartier op school. Zonder uiteraard het gebergte te vergeten. Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Artikel gepubliceerd door op 29/07/2003

Bronnen: Wakefield et Bonett, 1990. Marks et coll., 1999. Autier et Doré, 1998. Etude Reason Why Kid, in 1999 uitgevoerd voor Coppertone® bij 408 moeders en 408 kinderen.

Vindt u het artikel interessant?